COTAR cere Guvernului să confişte banii firmelor de ridesharing

Bani
Bani

Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) atrage atenția Guvernului PNL că gaura de la bugetul statului de 11 miliarde de lei ar putea fi acoperită cu banii pe care ANAF îi poate recupera de la firmele de ridesharing.

"Companiile de ridesharing - nesatisfăcute de blocarea modificărilor legislației românești create special pentru a-i avantaja pe cei care nu au plătit taxe și impozite către statul român în ultimii cinci ani - încearcă acum să forțeze noul guvern PNL să le dea tot ce au cerut. Deja s-au lansat declarații, precum cele ale lui Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală, cum că lipsa capacităţii administrative a făcut ca, în pofida eforturilor făcute de autorităţile de reglementare, eliberarea tuturor documentelor necesare autorizării şoferilor care fac ridesharing sau e-hailing să nu fie finalizată la 1 noiembrie, deşi toţi operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condiţiilor necesare.

Acesta este un fals. Adevărul este că operatorii de așa-zis ridesharing nu au respectat nici măcar legea făcută special pentru ei, refuzând în continuare să intre în legalitate, apoi au mai cerut o amânare de încă patru luni, peste cei patru ani și jumătate în care au funcționat în ilegalitate", spune COTAR în comunicat remis Mediafax.

Confiscarea banilor

COTAR amintește Guvernului că legislația din România prevede confiscarea câștigurilor provenite din activități neautorizate precum activitatea de ride-sharing. "Confiscarea acestor venituri ar putea ajuta actualul guvern să acopere gaura de 11 miliarde de lei pe care a descoperit-o ministrul Finanțelor. Dacă ANAF va aplica legea, România ar putea renunța și la împrumuturile externe, în următoarea perioadă", arată COTAR.

Potrivit confederației transportatorilor, listele primite de ANAF din Olanda arată fără echivoc că atât persoane fizice cât și firme de ridesharing care își desfășoară activitatea pe teritoriul României au avut încasări uriașe fără a plăti nicio taxă către vistieria statului român.

"Una dintre firmele controlate recent fraudase bugetul cu aprope cinci milioane de lei. Cu toate acestea, se poate observa, în continuare, că politicienii care s-au grăbit, în Parlament, să treacă „pe repede înainte” OUG privind transportului alternativ, în care apare o nouă prevedere, introdusă de către cei care susțin activitatea de ridesharing, respectiv prelungirea legală a posibilității de a frauda statul român încă 4 luni de acum înainte, în condițiile în care statul român se împrumută săptămânal, pentru a-și putea onora plățile", argumentează COTAR.

COTAR a cerut recent președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea transportului alternativ, adoptată de Camera Deputaților luna trecută.

Ce a declarat Cătălin Codreanu

Cătălin Codreanu, Președintele Asociației Coaliția pentru Economia Digitală, a declarat miercuri: ”În contextul controalelor efectuate astăzi de către Poliția Rutieră asupra operatorilor de transport alternativ, Asociația Coaliția pentru Economia Digitală, organizație independentă care reprezintă principalele companii de ridesharing și e-hailing din România, amintește că, în ciuda eforturilor făcute de autoritățile de reglementare de eliberare a tuturor documentelor necesare, lipsa capacității administrative a făcut ca acest lucru sa nu fie finalizat la 1 noiembrie, deși toți operatorii de transport alternativ sunt în diferite stadii de îndeplinire a condițiilor necesare. Mai mult decât atât, Parlamentul României a adoptat deja o lege care prelungește termenul de conformitate până în februarie 2020. Legea va ajunge pe masa Președintelui României pentru promulgare în această săptămână și suntem convinși că publicarea în Monitorul Oficial este o chestiune de zile.

Până la soluționarea acestui aspect, însă, trebuie să găsim o soluție pentru a oferi pasagerilor servicii de transport, în condiții cât mai optime, astfel încât să nu ajungem din nou în situația din primăvară, când pasagerii așteptau zeci de minute pentru a găsi o mașină disponibilă, iar costul ajunsese să fie prohibitiv. Avem încredere că noul Ministru al Internelor va acționa în interesul cetățenilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel