Cosmonauţii ruşi i-au dedicat lui Alexei Leonov 'plimbarea spaţială' în afara ISS

[] []

30 mai 2019 / 16:42
Salveaza PDF Comentarii

Cosmonauţii ruşi, Oleg Kononenko şi Alexei Ovcinin, care s-au aventurat miercuri în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), într-o operaţiune de mentenanţă a secţiunii ruse a avanpostului orbital, i-au dedicat această misiune compatriotului lor Alexei Leonov, care la 18 martie 1965 a devenit primul om care a desfăşurat o activitate extravehiculară în spaţiu, relatează EFE.

Diferenţiaţi de câteva linii de culoare pe costumele lor spaţiale - roşii în cazul lui Kononenko şi albastre pentru Ovcinin -, ambii cosmonauţi au ieşit din laboratorul spaţial purtând un portret al lui Leonov, pe spatele căruia se putea citi mesaje de recunoştinţă pentru faptele sale. La 18 martie 1965, echipat cu un costum de scafandru spaţial şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, Leonov - care joi a împlinit 85 de ani - a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute şi 9 secunde. Într-un scurt discurs, Ovcinin i-a dedicat câteva cuvinte legendarului cosmonaut rus: 'Domnule Leonov, vă rog să primiţi felicitările noastre din inimă cu ocazia zilei dumneavoastră de naştere'.

Plimbarea spaţială, cea de-a patra realizată de echipajul ISS în decursul acestui an, a început la 15:42 GMT şi a durat 6 ore şi 1 minut şi a avut ca scop efectuarea unor lucrări de întreţinere şi de recuperare a unor experimente aflate în exteriorul laboratorului.

În imagini difuzate în direct de NASA, se poate observa cu cosmonauţii deşurubează câteva instrumente devenite desuete care se pierd apoi în imensitatea universului. Ei au recuperat şi câteva mostre de praf culese de unul dintre numeroasele dispozitive ataşate carcasei ISS şi care servesc la realizarea mai multor experimente. În misiunea de miercuri, cosmonauţii ruşi au recuperat un hardware pentru experimente, au curăţat ferestrele laboratorului şi au înlăturat cabluri vechi, potrivit NASA.

Membrii echipajelor de la bordul ISS ies cu regularitate pe orbită pentru a realiza diverse sarcini. Astronauta americană Christina Koch i-a asistat pe cei doi cosmonauţi ruşi, ajutându-i să îşi pună costumele spaţiale pentru misiunea de miercuri.

STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29