Corupţia și veniturile medicilor, subiecte-cheie la întâlnirea cu Ministrul Sănătății

Corupţia, veniturile şi statutul medicilor au fost temele abordate astăzi la întâlnirea pe care au avut-o reprezentanţii Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical şi Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu. Din partea Alianşei Medicilor au participat dr. Bogdan Tănase și dr. George Ilie.

"Discuțiile au început cu tema corupției din sistem, corupție pe care organizația noastră o considera inacceptabila și pe care o vedem ca principala cauza a crizei sistemului medical. Am transmis ideea, pe care o susținem și cu care Domnul Ministru a fost de acord, că nu poate exista o soluție reală a corupției fără o creștere consistentă a veniturilor medicilor și personalului medical. Dânsul a declarat că susține încadrarea medicilor într-o clasă specială de salarizare în noul proiect al salarizării bugetare, aflat în discuție publică la Ministerul Muncii, fapt pentru care îi mulțumim. Pe de altă parte, la cererea noastră de a lua o poziție oficială faţă de corupția din sistem și de necesitatea creșterii veniturilor medicilor, cu asumarea unor obiective și termene clare, nu am primit un răspuns tranșant, aşa cum ne-am fi dorit, dată fiind aprobarea tacită pe care am găsit-o pentru doleanțele noastre", a spus Dr. Bogdan Tănase, Preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Migrația medicilor

"O altă temă adoptată a fost aceea a migrației medicilor și implicit a uneia dintre cauzele acesteia, și anume lipsa unui traseu profesional bine definit al medicilor. În acest sens, Domnul Ministru ne-a împărtășit proiectul domniei sale de a îmbunătăți pregătirea și de a valida activitatea clinică a formatorilor din sistem", a adăugat doctorul.

Salarizare

"Tema salarizării în funcție de performanţă a fost de asemenea dezbătută. Noi am venit cu propunerea adoptării modelului auditării interne. Pentru creșterea finanțării și reducerea risipei din sistem, am căzut de acord asupra faptului ca trebuie schimbat cadrul legislativ în care își desfășoară activitatea un manager de spital, oferindu-i mai multe posibilități de finanțare și de decizie manageriala; tot în acest punct al discuției a fost atinsa problema coșului comun și al evaluării oneste a procentului din suma colectata pentru CAS care se întoarce realmente în sistem, procent pe care Domnul Ministru s-a angajat să îl clarifice, fiind o informație de interes public. În finalul întâlnirii, ca măsură de creștere a transparentei ministerului, s-a decis organizarea unor consultări ale societății civile pe problemele Sănătății, dat fiind interesul evident al chestiunii; de asemenea, am lansat o invitație către Domnul Ministru de a participa la viitoarea conferință a Alianței în luna martie", a mai declarat Dr. Bogdan Tănase, Preşedintele Alianţei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel