Coronavirus, un nou bilanț. SUA deplâng lipsa de transparenţă a Beijing-ului

Bilanţul epidemiei provocate de noul coronavirus, revizuit de China în urma eliminării 'duplicatelor' din statistici, s-a apropiat vineri de 1.400 de morţi, în timp ce Statele Unite au deplâns o 'lipsă de transparenţă' din partea Beijing-ului, informează AFP. 

Circa 64.000 de cazuri de infectare au fost înregistrate până în prezent în China continentală (excluzând Hong Kong-ul şi Macao), potrivit cifrelor oficiale, marcând o explozie în ultimele două zile din cauza extinderii definiţiei cazurilor de infectare.

Comisia Naţională de Sănătate din China, care acţionează ca un minister, a raportat vineri 121 de noi decese în ţară în ultimele 24 de ore, însă a retras din bilanţul la nivel naţional 108 decese recenzate anterior în provincia Hubei (centru), epicentrul epidemiei. Comisia justifică această revizuire prin 'duplicatele din statistici', constatate după 'verificări'.

În urma acestora, bilanţul epidemiei la nivel naţional a fost redus la 1.380 de morţi. După ce iniţial a felicitat Beijing-ul pentru felul profesionist în care a gestionat epidemia, Casa Albă s-a distanţat vizibil joi. 'Suntem puţin dezamăgiţi de lipsa de transparenţă din partea chinezilor', a declarat presei Larry Kudlow, principalul consilier economic al preşedintelui Donald Trump.

'Este Biroul politic (organul de conducere al Partidului Comunist, n.r.) cu adevărat onest cu noi?', s-a întrebat oficialul american. El a regretat în special că Beijingul a respins propunerile insistente ale Washingtonului de a trimite experţi americani în China: Autorităţile chineze 'nu ne lasă să mergem', a insistat Kudlow. Între timp, oraşul Wuhan, unde a apărut noul coronavirus în luna decembrie, şi provincia Hubei, din jurul său, rămân de facto izolate de lume de mai bine de trei săptămâni.

Chiar dacă China concentrează aproximativ 99% din cazuri, epidemia de Covid-19 menţine întreaga lume în alertă, cu peste 500 de cazuri confirmate de contaminare în 20 de ţări. Japonia a anunţat joi seara al treilea deces atribuit virusului în afara Chinei continentale, cel al unui octogenar - după două decese, unul în Hong Kong şi altul în Filipine.

În Vietnam, comuna Son Loi (cu 10.000 de locuitori) din apropiere de capitala Hanoi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile după descoperirea a şase cazuri de coronavirus. Este prima astfel de măsură din ţară. SUA, la rândul lor, s-au declarat 'profund îngrijorate' de vulnerabilitatea Coreei de Nord - o altă ţară care se învecinează cu China -, spunând că este gata să contribuie la operaţiunile de ajutor.

Cu toate acestea, principala sursă de infecţie din afara Chinei rămâne pachebotul de lux Diamond Princess, aflat încă în carantină în Japonia, lângă Yokohama (est): 218 cazuri de infectare au fost confirmate pe vas, inclusiv 44 de cazuri noi anunţate joi. În schimb, sutele de pasageri ai unei nave de croazieră americane, Westerdam, au putut debarca vineri în Cambodgia, după ce pachebotul a rătăcit pe mare peste zece zile, în condiţiile în care cinci porturi asiatice i-au interzis acostarea de teama unei posibile infectări cu coronavirus.

Potrivit companiei care operează pachebotul, la bord nu au fost detectate cazuri de infectare cu coronavirus. După o întâlnire, joi, a miniştrilor europeni ai Sănătăţii la Bruxelles, comisarul european Stella Kyriakides a dat asigurări că 'toate statele membre au planuri de acţiune' în faţa epidemiei şi că până în prezent nu a fost raportată o penurie de medicamente. Temerile de infectare au provocat anularea mai multor târguri internaţionale majore, inclusiv a Salonului Mondial al Telefoniei Mobile de la Barcelona. În timp ce activitatea din China rămâne paralizată, impactul asupra economiei globale continuă să crească. Epidemia a dus deja la o 'reducere potenţială de 4-5 miliarde de dolari' a veniturilor companiilor aeriene din întreaga lume, a anunţat joi Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI), conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel