Grecia, deschisă pentru turiștii vaccinați cu Sputnik V chiar dacă UE nu l-a recunoscut

Grecia, deschisă pentru turiștii vaccinați cu Sputnik V chiar dacă UE nu l-a recunoscut
Grecia, deschisă pentru turiștii vaccinați cu Sputnik V chiar dacă UE nu l-a recunoscut

Turiştii care au fost vaccinaţi împotriva COVID-19 cu vaccinul rusesc Sputnik V vor putea călători în Grecia fără probleme, a declarat un ministru grec.

Ministrul a anunțat acest lucru chiar dacă Uniunea Europeană încă trebuie să recunoască acest ser pentru paşaportul UE de vaccinare ce va permite călătoriile în interiorul blocului comunitar, relatează DPA.

'Cei care sunt vaccinaţi cu Sputnik şi prezintă un certificat de vaccinare nu vor avea nici cea mai mică problemă', citează presa greacă declaraţia ministrului de externe Nikos Dendias, făcută luni în timpul unei vizite în Rusia.

'O decizie finală va fi luată în curând de UE şi aceasta va fi urmată de Grecia', a adăugat Dendias. Intrarea în Grecia fără a fi nevoie de carantină este posibilă de asemenea pentru călătorii care prezintă un rezultat negativ al testului PCR pentru virus.

Regulile de călătorie în Grecia

Regulile de călătorie în Grecia au fost prelungite sâmbătă de Autoritatea de Aviație Civilă Elenă (HCAA).  Condiții de călătorie cu avionul în Grecia (Vezi știrea aici)

Persoanelor din Grecia (rezidenți și vizitatori străini) li se va permite să călătorească pe insulele grecești cu avionul numai dacă au una dintre următoarele:

– un certificat de vaccinare care să ateste că au trecut 14 zile de la vaccinarea completă pentru Covid-19.

Turiștii străini, inclusiv cei români, sunt obligați să dețină un certificat de vaccinare într-una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană sau rusă.

Certificatul de vaccinare trebuie să fie emis de o autoritate publică, să includă numele călătorilor, tipul de vaccin administrat și numărul de doze.

–  sau un test PCR negativ efectuat cu mai puțin de trei zile (72 de ore) înainte de data de călătorie programată.

Străinii trebuie să aibă un test negativ într-una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană sau rusă. Regula este în vigoare pentru copiii cu vârsta peste 5 ani.

Rezultatele negative ale testului PCR pot fi tipărite sau electronice.

– ori un test de antigen rapid negativ efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie. Străinii trebuie să aibă un test negativ într-una dintre următoarele limbi: engleză, franceză, germană, spaniolă, italiană sau rusă. Regula este în vigoare pentru copiii cu vârsta peste 5 ani.

Rezultatele negative ale testelor rapide pot fi tipărite sau electronice.

– un autotest negativ efectuat cu 24 de ore înainte de călătorie.

– un certificat de recuperare care să ateste că s-a recuperat de la coronavirus în ultimele 9 luni. Acest lucru poate fi dovedit printr-un certificat de recuperare emis de o autoritate publică sau de un laborator certificat.

În plus, cel târziu cu o zi înainte de intrarea în Grecia, trebuie să completați PLF, pentru a intra pe teritoriul elen. 

Precizări suplimentare legate de testele rapide și purtarea măștilor

Potrivit HCAA, testele (PCR și rapide) care au fost efectuate în străinătate și sunt valabile în momentul îmbarcării unui zbor intern în Grecia vor fi acceptate în aceleași condiții în care au fost acceptate pentru a permite intrarea în Grecia.

Personalul companiilor aeriene va fi responsabil să verifice dacă pasagerii poartă documentația necesară în timpul îmbarcării.

„Pasagerii și membrii echipajului sunt obligați, înainte de îmbarcare, în timpul zborului și debarcării pasagerilor, să respecte toate celelalte măsuri pentru prevenirea și tratarea cazurilor Covid-19”, potrivit HCAA.

Se reamintește că măștile trebuie purtate în toate zonele din Grecia.

Directiva actualizată a aviației HCAA privind regulile de zbor intern în Grecia va fi în vigoare până luni, 31 mai la miezul nopții.

Directivele aeriene din Grecia fac parte din eforturile guvernului grec de a reduce răspândirea coronavirusului (Covid-19) în țară. Guvernul grec are informații detaliate pe un site web dedicat, care include întrebări frecvente, cu privire la modul în care Grecia primește vizitatorii în acest an.

Test rapid în vamă

Toţi călătorii care sosesc în Grecia, indiferent de certificatul pe care îl deţin, pot fi supuşi unei verificări aleatorii a stării de sănătate. În cazul în care călătorul respectiv este selectat, are obligaţia de a se supune verificării. În caz contrar, autorităţile îşi rezervă dreptul de a nu le permite accesul în ţară.

Selecţia se face pe baza unui sistem de eşantionare ţintită, sistemul EVA utilizat şi în vara anului 2020.

Ţările de provenienţă din care este permisă intrarea fără cerinţa de izolare, sunt: cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene & statelor membre ale Acordului Schengen, Statele Unite, Marea Britanie, Israel, Serbia, EAU, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, Tailanda, Rwanda, Singapore, Rusia, Macedonia de Nord, Canada, Belarus, Bahrein, Qatar, China, Kuweit, Ukraina şi Arabia Saudită.

Acces pe cale terestră

Accesul pe cale terestră se realizează prin punctele de frontieră Promachonas şi Ormenio 24/24 şi Evzonoi in intervalul orar 07:00-23:00.

De asemenea, începând cu 22.05.2021 și până la data de 31.05.2021 (orele 06:00) se redeschide circulația pentru toate categoriile de persoane/autovehicule prin punctul de trecere al frontierei Makaza-Nynphaea.

Orarul este 07:00-23:00.

Conexiunile maritime cu Albania si Turcia sunt restricţionate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel