Urmărește emisiunea live


Corneliu Coposu, comemorat la Cimitirul Bellu

corneliu coposu, basescu, mesaj, 100 de ani
corneliu coposu, basescu, mesaj, 100 de ani

Victor Ciorbea: “Corneliu Coposu şi-a jertfit întreaga viaţă neamului său”

Un grup de ţărănişti l-au comemorat vineri seara pe Corneliu Coposu, fostul președinte PNTCD,  la mormântul din Cimitirul Bellu Catolic.  Pentru că 20 mai este o zi cu o semnificație aparte pentru mulți români, este ziua în care s-a născut Seniorul.

Corneliu Coposu, fiul de preot, a fost încă de la vârsta de 14 ani secretar particular al lui Iuliu Maniu. La 23 august 1944 era omul de legătură al Regelui Mihai l cu fruntaşul ţărănist. Mai mult, el codifica mesajele transmise în timpul celui de-al doilea război mondial aliaţilor. În iunie 1947 a fost arestat din sediul partidului în acţiunea ce avea să se numească “Operaţiunea Tămădău”. În arestul din Malmaison l-a întâlnit pe Iuliu Maniu. Fruntaşul ţărănist şi-a prevestit moartea în lagărele comuniste, dar l-a rugat pe discipolul său să nu lase partidul să moară. A fost încarcerat timp de 17 ani şi jumătate pentru ideile sale politice în penitenciarele Piteşti, Văcăreşti, Craiova, Jilava, Unitatea de muncă nr. 1 Cap Midia, de fapt Canalul Dunăre-Marea Neagră; lagărul de triere din Ghencea, Unitatea Militară nr 4, Ocnele Mari, ferma de muncă de la Bragadiru, penitenciarul Sighetul Marmaţiei; penitenciarul Jilava; penitenciarul Râmnicu Sărat; penitenciarul Gherla; penitenciarul Aiud; din nou, penitenciarul Râmnicu Sărat.

După revoluţia din  1989 a reînfinţat PNŢCD, întemeind prima alianţă anticomunistă, Convenţia Democrată Română, care a câştigat după moartea sa alegerile parlamentare şi prezidenţiale.

Nu s-a bucurat de funeralii naţionale, dar Alexandru Bârlădeanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor, fost mare comunist, a declarat la catafalcul seniorului: “Eu şi Cornel am crezut în două idealuri diferite, în cele din urmă ale lui au fost cele drepte.”

“Un ctitor este mereu pomenit de credincioşi. Un sfânt este venerat şi mărturisit. Corneliu Coposu a fost un om, o graţie de la Dumnezeu. Oare de ce să nu-l lăudăm? Dacă azi vorbim cu mândrie despre Marea Sărbătoare a 100 de ani de la Unire, e pentru că astfel de caractere şi-au pus toată puterea doar în slujba poporului român. Precum adevăraţii martiri, Corneliu Coposu şi-a jertfit întreaga viaţă neamului său. Dacă astăzi am învins e pentru că un asemenea om a învăţat din bătăi că ura e un sentiment trecător. Iubirea e veşnică. Cred că tare plăcut lui Dumnezeu i-a fost Corneliu Coposu”, a scris pe pagina sa de facebook,  Victor Ciorbea, fostul prim ministru al României, în prezent
Avocatul Poporului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel