Corlățean cere o bază permanentă a NATO în România

Titus Corlățean
Titus Corlățean

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean, a pledat în cadrul unui interviu acordat Washington Post pentru sporirea prezenței militare, economice și politice a SUA în România, adăugând că printre așteptările Bucureștiului se numără și o bază militară permanentă a NATO.

"Suntem interesați să avem o prezență militară mai substanțială a SUA în România. Suntem prima țară în care va fi construit sistemul de apărare anti-rachetă. În 2015, sistemul va fi operațional în România. Suntem interesați să avem o mai puternică prezență politică, militară și economică a SUA în România", a declarat Corlățean, miercuri, pentru prestigiosul cotidian american.

Corlățean crede că răspunsurile Statelor Unite ale Americii și Uniunii Europene pentru Rusia ar putea fi "mai ferme".

"SUA au redescoperit importanța geo-strategică a Estului Europei. Anterior, regiunea Asia - Pacific era extrem de importantă pentru SUA. Încurajăm SUA să fie mai prezente în regiunea noastră. România este în favoarea creșterii aportului nostru în cadrul alianței și alocarea unei sume mai mari pentru bugetul apărării. Ținta noastră este să atingem alocarea a 2% din PIB pentru bugetul Apărării, până în 2016. Încurajăm alți aliați europeni să facă la fel", a spus Corlățean.

Citește și: Pregătiri de război. Pregătirea obligatorie


Șeful diplomației române opinează că nivelul de interes al Washingtonului față de România a crescut, reiterând că țara noastră este în favoarea unei mai pronunțate prezențe militare americane.

"Amenințarea rusă este o realitate. România reprezintă flancul estic al NATO. Așa că avem nevoie de susținere. Așteptările noastre se referă la o mai substanțială prezență militară americană în România și poate chiar o bază militară permanentă a NATO", a declarat ministrul.

Titus Corlățean a precizat că nu își face griji cu privire la România, ci la Ucraina, Republica Moldova și Georgia.

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a participat, marți, 29 aprilie, alături de alţi şase omologi europeni, la Conferinţa Toward a Europe Whole and Free, organizată de Consiliul Atlantic al SUA (ACUS) şi a susţinut cu acest prilej o alocuţiune în cadrul sesiunii Defining a Strategy for Europe's East. În cadrul sesiunii moderate de vice-preşedintele executiv al ACUS, Damon Wilson, au mai avut intervenţii prim-ministrul Letoniei, Laimdota Straujuma, ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, fostul prim-ministru al Poloniei, Wlodzimierz Cimoszewicz, preşedintele German Marshall Fund of the United States, Karen Donfried şi Comandantul suprem al NATO pentru transformare, generalul Jean-Paul Paloméros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel