Corina Creţu: PIB-ul României va fi cu 2,1% mai mare

PIB-ul României va fi cu 2,1% mai mare datorită investiţiilor politicii de coeziune, până în 2023, a declarat comisarul european Corina Creţu, potrivit Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

"În România, investiţiile politicii de coeziune din cursul ultimului deceniu au creat în mod direct 40.000 de locuri de muncă, au modernizat peste 27.000 km de şosele şi au sprijinit 560 de proiecte de cercetare şi inovare. Până în 2023, se preconizează că PIB-ul României va fi cu 2,1% mai mare datorită investiţiilor politicii de coeziune. Acest lucru demonstrează necesitatea ca politica de coeziune post-2020 să rămână cel mai solid instrument de investiţii pentru toate regiunile, deoarece nimeni nu este imun la viitoare şocuri ale globalizării, la evoluţia tehnologică şi la crizele economice. Cine poate să ştie care regiuni vor avea nevoie, peste cinci ani, de finanţare pentru IMM-uri, şcoli, spitale, infrastructură publică?", a spus Creţu.

Ea susţine că cel de-al 7-lea raport privind politica de coeziune a Comisiei Europene analizează Europa cu o lupă, din puncte de vedere multiple, respectiv PIB-uri regionale, investiţii, inovare, guvernanţă, migraţie, energie, probleme urbane.

"Raportul arată faptul că o consecinţă a crizei economice şi financiare a fost încetarea unui proces de reducere treptată a disparităţilor dintre regiunile Europei, care s-a desfăşurat timp de mai multe decenii, încetarea acestui proces conducând la creşterea decalajului dintre regiunile europene. Raportul indică şi faptul că, deşi disparităţile regionale sunt din nou în scădere, rămân în continuare multe de făcut. În cursul ultimilor ani, PIB-ul pe cap de locuitor din regiunile mai sărace ale Europei a crescut, apropiindu-se de media UE, însă acest lucru s-a datorat mai ales îmbunătăţirii productivităţii, în detrimentul ratei de ocupare a forţei de muncă. În schimb, regiunile mai bogate ale Europei au crescut mai rapid decât toate celelalte, în timp ce regiunile 'de mijloc' au înregistrat o încetinire a creşterii PIB-ului pe cap de locuitor, iar industria lor prelucrătoare a rămas redusă, ele fiind în continuare regiunile cele mai vulnerabile la şocurile globalizării", a mai arătat comisarul european.

Potrivit Corinei Creţu, din raport reiese şi faptul că politica de coeziune a ajutat statele membre şi autorităţile locale şi regionale în perioada de plină criză în care s-a aflat Europa, datorită investiţiilor pe termen lung, stabile şi previzibile ale acestei politici în toate statele membre.

"Întrucât statele membre îşi reduceau investiţiile în perioada respectivă, politica de coeziune a devenit un sprijin vital pentru oraşele şi regiunile Europei. Pentru perioada financiară actuală, politica de coeziune va sprijini 1,1 milioane de IMM-uri, va ajuta peste 7,4 milioane de şomeri să îşi găsească un loc de muncă şi 8,9 milioane de persoane să obţină calificări noi.

Politica de coeziune va investi 16 miliarde euro în economia digitală, va extinde serviciile guvernamentale online şi va conecta aproape 15 milioane de gospodării la internetul în bandă largă. De asemenea, în cadrul politicii de coeziune se vor realiza investiţii în eficienţa energetică, protecţia mediului şi îmbunătăţirea transportului public, precum şi în reţeaua rutieră şi feroviară transeuropeană", mai arată Creţu.

[citeste si]

Întrucât, în mod îngrijorător, extremismul pare a căpăta amploare în Europa, spune comisarul european, cel de-al şaptelea raport privind coeziunea reaminteşte că sporirea vizibilităţii numeroaselor beneficii ale Europei în satele, oraşele şi regiunile noastre este cel mai bun mod de a combate intoleranţa, egoismul şi forţele de autodistrugere pe care le generează extremismul.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel