Corina Creţu, document. Bode (PNL): Scrisoare fatală Guvernului

Deputatul PNL Lucian Bode a prezentat, luni, o scrisoare transmisă de comisarul european Corina Creţu.

Documentul este adresat premierului Viorica Dăncilă şi miniştrilor Fondurilor Europene, Rovana Plumb, şi Transporturilor, Lucian Şova, în care aceasta se arată extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport.

"Documentul reprezintă încă o dovadă a faptului că Guvernul condus de doamna Viorica Vasilica Dăncilă şi girat de domnul Dragnea este o frână în calea dezvoltării României. (...) Această scrisoare nu este una de gratulare a celor doi miniştri pentru activitatea excepţională pe care o desfăşoară, ci din contră, este un strigăt de disperare al partenerilor europeni prin vocea doamnei comisar european Corina Creţu în legătură cu ritmul extrem de lent şi modul deficitar în care sunt planificate şi implementate proiectele de infrastructură de transport în România. Îngrijorarea majoră vizează slaba capacitate a celor două ministere şi a Guvernului României în ansamblul său de atrage finanţarea pusă la dispoziţia ţării noastre prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020, vorbim despre 5,1 miliarde de euro alocate României pentru sectorul transporturi din Fondul de coeziune şi din Fondul european de dezvoltare regională. (...) Este o scrisoare fatală pentru întreg Cabinetul Dăncilă", a spus Bode într-o conferinţă de presă.

El a arătat că tonul scrisorii este unul imperativ şi că se subliniază faptul că vor fi pierduţi bani europeni pe infrastructură, în contextul în care există doar patru proiecte majore de acest tip.

"De la Bruxelles se cere implicare din partea celor două ministere în procesul de implementare a proiectelor de infrastructură. Noi îi cerem doamnei Viorica Dăncilă să-şi depună mandatul din fruntea Executivului, iar odată cu ea să plece şi cei doi miniştri Rovana Plumb şi Lucian Şova. Eşecul guvernării PSD-ALDE la acest capitol nu mai poate fi tolerat", a adăugat deputatul PNL.

În scrisoarea datată 25 aprilie, Corina Creţu se arată extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport cofinanţate de Fondul de coeziune şi Fondul european de dezvoltare regională.

"Pentru a permite absorbţia alocaţiilor bugetare disponibile în anii următori este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren. În acest sens, autorităţile române vor trebui să acorde o atenţie deosebită exerciţiilor bugetare pentru 2019 şi anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, întrucât proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare, iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare", arată Creţu în scrisoarea transmisă premierului şi celor doi miniştri şi pusă la dispoziţie de PNL.

Comisarul european susţine că pregătirea şi prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuală a fost mult întârziată, menţionând că numai patru proiecte au fost depuse într-un interval de patru ani.

"Salut faptul că noi proiecte sunt în curs de pregătire pentru a fi înaintate Comisiei, dar în acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate al acestora", spune Corina Creţu.

Ea menţionează faptul că pregătirea proiectelor este foarte slabă şi, prin urmare, concentrată pe un număr limitat de investiţii.

"Înseamnă că întârzierile înregistrate în implementarea acestor câteva proiecte ar putea conduce la dezangajări imediate în anul respectiv, periclitând astfel nu numai axele prioritare pe transport din cadrul POIM (...), cât şi politica de coeziune în România în general. (...) Vă recomand să evitaţi metodele care au dus la întârzieri de proiect şi depăşiri de costuri în trecut", mai arată Corina Creţu în scrisoare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel