Corina Crețu, despre Președinția României a Consilului UE: Sper din tot sufletul..

Denisa Zamfir / 08 ian 2019 / 10:59 Salveaza PDF Comentarii
Corina Crețu
Corina Crețu

Corina Crețu dezvăluie ce își dorește să se realizeze în timpul Președinției Române a Consilului Uniunii Europene.

Comisarul european Corina Crețu mărturisește că își dorește din tot sufletul ca în timpul Președinției României a Consilului Uniunii Europene să fie adoptat Cadrul Financiar Multi Anual 2021-2027.

''La inceputul anului trecut, incepeam dezbaterile privind Bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, in cadrul unei Conferinte dedicate viitorului Uniunii Europene, la care au mai participat Presedintele Jean Claude Juncker si Comisarul pentru Buget, Gunter Oettinger.

In mai 2018, Comisia a reusit sa transmita Parlamentului European si Consiliului - ca si co-legislatori- o formula ambitioasa si flexibila, in care politica de coeziune are cea mai mare alocare, 373 miliarde de euro pentru perioada post 2020.

România - alaturi de Bulgaria, Grecia, Spania, Italia si Finlanda - vor avea alocari mai mari fata de actuala perioada de programare.

Buget 2021- 2027

 

Sper din tot sufletul sa se ajunga la un Acord asupra Cadrului Financiar Multi Anual 2021-2027 pe perioada a Presedintiei Romane a Consiliului UE, in propunerea Comisiei România avand prevazuta o alocare pentru politica de coeziune (deci, fara agricultura) de 31 miliarde de euro, ceea ce inseamna cu 8% mai mult fata de perioada 2014-2020.

Deci, cu totii speram ca Bugetul sa fie adoptat pe perioada Presedintiei Romane, astfel incat banii din acest Buget sa poata fi folositi de catre statele membre inca de la 1 ianuarie 2021, pentru proiecte de calitate, care sa utilizeze eficient fondurile europene, in scopul reducerii decalajelor si inegalitatilor pe continentul european si imbunatatirii calitatii vietii oamenilor.

Demarare rapidă a negocierilor

 

Comisia isi doreste demararea rapida a negocierile cu Consiliul si Parlamentul European (trialogurile), la care voi fi prezenta pentru a sustine si apara propunerea noastra strategica, ce include concentrarea asupra unor prioritati-cheie si simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene. Sunt constienta de divergentele existente intre statele membre asupra unor aspecte din Buget, dar este imperios necesar sa se ajunga la un acord asupra acestuia inaintea alegerilor europarlamentare, pentru a evita intarzierile in implementarea proiectelor, intarzieri care vor afecta sute de mii de proiecte (sociale, de transport, sanatate, cercetare, eficienta energetica, agenda digitala, etc) din toate statele membre.

Despre toate acestea voi vorbi in cadrul vizitei Presedintelui Comisiei Europene, dl Jean-Claude Juncker, a Presedintelui Consiliului European, dl Donald Tusk, a Presedintelui Parlamentului European, dl Antonio Tajani si a Colegiului Comisarilor la Bucuresti, in perioada 10-11 ianuarie.

Va doresc o zi frumoasa!'', este mesajul scris de Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

Vezi și: Meleșcanu: La Consiliul European merge preşedintele României

Carmen Dan a preluat șefia Afacerilor Interne ale Consiliului European


Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27