Corina Creţu: "Austria şi Germania încă rotesc fonduri din planului Marshall"

Comisarul pentru politica regională, Corina Creţu, a apreciat că politica europeană de coeziune se poate inspira după modelul planului Marshall, demarat după cel de-al doilea război mondial.

Europarlamentarul român crede că, astfel, până în anul 2023 se poate ajunge la o valoare adaugată de 3-4 euro pentru fiecare euro investit în perioada 2014-2020.

Într-un interviu acordat Euractiv Greece, Corina Creţu a subliniat că UE încearcă să maximizeze impactul instrumentelor financiare, adăugând că există ţări care obţin 5 euro pentru fiecare euro investit. În acest sens, Creţu a precizat că Austria şi Germania încă rotesc fonduri obţinute în cadrul planului Marshall.

"Putem avea ca model Planul Marshall. Austria şi Germania reciclează încă aceşti bani, obţinuţi din Planul Marshall, care a fost făcut în urmă cu 70 de ani. De acea cred că este foarte important să avem în minte acest exemplu", a spus Corina Creţu.

Potrivit analiştilor, oraşele ar urma să joace un rol cheie în investiţiile publice în perioada post-2020. În încercarea de a facilita accesul oraşelor la noi instrumente financiare, Comisia Europeana şi Banca Europeană de Investiţii au introdus URBIS, un nou centru de consultanţă adresat autorităţilor locale interesate de implementare obiectivelor agendei urbane cu utilizarea corectă a instrumentelor financiare.

Comisarul european pentru politica regională crede ca URBIS ar putea avea un rol de îndrumare sau consiliere în ceea ce priveşte modul cum pot fi strânse resursele. "Este foarte important sa combinăm fondurile publice şi private, deoarece banii publici nu vor fi niciodată suficienţi pentru nevoile pe care le au oraşele", a subliniat Corina Creţu.

[citeste si]

Planul Marshall, cunoscut oficial ca European Recovery Program (ERP), a fost primul program de reconstrucţie conceput de Statele Unite ale Americii, destinat aliaţilor europeni din al doilea război mondial. Planul Marshall a constat într-un ajutor financiar acordat unui număr de 16 state din vestul Europei. Pentru administrarea acestuia a fost înfiinţată Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel