Corina Crețu: Cum pot fi revitalizate satele și comunele românești

Foto: Comisia Europeană
Foto: Comisia Europeană

Comisarul european pentru Politici regionale, Corina Crețu, a declarat, luni, că satele și comunele românești trebuie revitalizate și dezvoltate prin fluxuri economice și umane.

"În opinia mea, un program de dezvoltare a comunelor și micilor orașe este important pentru România. În acest sens, doresc să vă anunț în premieră că la nivelul Comisiei am luat decizia, împreună cu comisarul responsabil pentru Agricultură, să acordăm o atenție particulară articulării mai coerente între dezvoltarea urbană și cea rurală, să lucrăm mult mai strâns la nivelul direcțiilor generale respective ale Comisiei Europene, în așa fel încât dezvoltarea rurală să capete o dinamică și o importanță mai mare în viitoarea perioadă", a spus Corina Crețu, la cea de-a XVIII-a sesiune ordinară a adunării generale a Asociației Comunelor din România.

Strategii specifice pentru fiecare regiune

Potrivit acesteia, Comisia Europeană consideră că orice regiune are nevoie de o strategie pe termen mediu și lung pentru a se revitaliza.

"Am cerut statelor membre strategii de specializare inteligentă. Nu orice regiune poate fi Silicon Valley, dar poate găsim acel element pe care să îl dezvolte, fie că este vorba despre industria alimentară, turism, agricultură, energie, noi tehnologii. Vă încurajez pe fiecare ca în cadrul regiunilor dumneavoastră să găsiți - cum este gemul de Topoloveni, de pildă - acele produse care pot fi considerate emblema regiunii dumneavoastră. Problemele comunelor și satelor din estul Europei sunt mult mai complexe și mai grave decât cele ale statelor membre cu mare vechime în ceea ce privește apartenența la UE", a continuat Corina Crețu, citată de Agerpres.

Fondurile europene nu trebuie doar să repare clădiri

Ea a precizat că fondurile europene nu pot fi folosite doar pentru a repara clădiri vechi și frumoase.

"De fapt, fondurile europene sunt cel mai bine folosite atunci când susțin ceea ce noi numim acțiuni integrate, adică nu acțiuni cu o singură componentă, ci proiecte care includ tot ceea ce este necesar pentru o viață mai bună, diversificarea economică, educație și pentru adulți și pentru copii, sănătate, timp liber și multe altele. Vă asigur că în următoarea perioadă de programare, 2014-2020, putem finanța toate acestea cu condiția ca dumneavoastră să pregătiți proiecte concrete care să răspundă necesităților comunelor dumneavoastră și să se regăsească în strategiile pe care trebuie să le aibă România. Avem nevoie de strategii, planuri pe termen lung pentru comunele țării și locuitorii lor", a mai spus Corina Crețu.

Ea a subliniat că România are particularitatea de a avea 45% din populație ce trăiește în mediul rural, care se confruntă cu presiuni crescânde din cauza migrației locuitorilor spre zone urbane ori spre alte țări din UE din cauza sărăciei, a problemelor de asigurare a educației la standarde competitive din lipsa condițiilor de viață la standarde europene, în special în privința rețelei de transport, apei curente, canalizării și colectării deșeurilor.

Citește și: Corina Crețu, comisar european: Acţiunile DNA sunt parte a procesului de luptă împotriva corupţiei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel