Coreea de Sud: Curtea Supremă casează condamnările fostei preşedinte Park şi moştenitorului Samsung, ordonând rejudecarea lor

Curtea Supremă sud-coreeană a casat joi condamnările fostei preşedinte Park Geun-hye şi moştenitorului grupului Samsung, Lee Jae-yong, pronunţate în urma unui scandal răsunător de corupţie, ordonând rejudecarea lor, transmite AFP.

Park Geun-hye, prima femeie aleasă preşedinte în Coreea de Sud, în 2013, a fost destituită în 2017 în urma unui caz de corupţie şi abuz de putere care a dezvăluit legături 'nesănătoase' între puterea politică şi marile conglomerate familiale economice, în special Samsung.

Ea a fost condamnată în apel la 25 de ani de închisoare, după ce a fost găsită vinovată că a cerut sau primit peste 20 milioane de dolari de la concerne sud-coreene, a încredinţat documente secrete unor persoane neautorizate, a pus pe o 'listă neagră' artişti care îi criticau politica, şi a demis responsabili care se opuneau acestor abuzuri de putere. Curtea Supremă a stabilit însă, prin decizia de joi, că ar fi trebuit pronunţată o hotărâre separată în cazul de corupţie din acest dosar tentacular. 'Trimitem cazul în faţa Înaltei Curţi din Seul', a declarat preşedintele Curţii Supreme, Kim Myeong-su.

Presa sud-coreeană comentează însă că decizia nu este neapărat o veste bună pentru fosta preşedintă, care ar putea sfârşi prin a primi o pedeapsă şi mai mare dacă va fi găsită vinovată în două procese distincte. Într-una din ramificaţiile cazului, vicepreşedintele Samsung Electronics şi fiu al preşedintelui concernului Samsung, Lee Jae-Yong, moştenitorul grupului, fusese condamnat în primă instanţă la 5 ani de închisoare, în special pentru corupţie şi sperjur. Condamnarea sa a fost confirmată în apel, dar s-a dictat pedeapsă cu suspendare.

El a fost cel de-a treilea membru al clanului care a beneficiat de clemenţa justiţiei. Joi, Curtea de Apel a casat această decizie şi a ordonat un nou proces pentru Lee Jae-Yong. Scandalul în care a fost implicată Park a scos la lumină complicităţile tulburi între elitele politice şi cele economice în Coreea de Sud. 'Chaebol'-urile, imperii de familie tentaculare, sunt motoarele unei economii înfloritoare, concerne precum Samsung sau Hyundai jucând un rol crucial în 'miracolul' economic din anii 1960 şi 1970, care a transformat o ţară devastată de război. Demiterea conservatoarei Park a declanşat alegeri prezidenţiale anticipate în mai 2017, încheiate cu victoria facilă a candidatului de centru-stânga, Moon Jae-in, care a contribuit în 2018 la o apropiere spectaculoasă între cele două Corei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel