Coreea de Sud a lansat prima sa rachetă balistică mare-sol pentru a se apăra de Coreea de Nord a lui Kim Jong Un

 Kim Jong-un vrea să arate că e 'invincibil militar'. O nouă rachetă balistică lansată în Marea Japoniei
Kim Jong-un vrea să arate că e 'invincibil militar'. O nouă rachetă balistică lansată în Marea Japoniei

Coreea de Sud a efectuat un tir de test cu o rachetă balistică strategică mare-sol (MSBS) de fabricaţie proprie, a anunţat marţi agenţia de presă sud-coreeană, subliniind dorinţa Seulului de a-şi consolida apărarea împotriva Coreii de Nord, deţinătoare de arme nucleare, potrivit AFP.

Agenţia sud-coreeană pentru dezvoltarea apărării a efectuat săptămâna trecută teste de lansare a MSBS de pe un nou submarin de 3.000 de tone dezvoltat local şi echipat cu şase tuburi de lansare verticale, a relatat Yonhap, care citează surse militare anonime.

MSBS, rază de acţiune de 500 de km

MSBS ar fi o variantă a rachetei balistice sud-coreene Hyunmoo-2B, cu o rază de acţiune de 500 de km, şi va fi produsă în număr mare după o nouă serie de teste, adaugă agenţia de presă.

Coreea de Nord și una din 'cele mai puternice arme din lume'

Phenianul încearcă de asemenea de mult timp să dezvolte o tehnologie de MSBS şi a prezentat patru rachete de acest tip în timpul unei defilări militare sub privirile liderului Kim Jong Un în ianuarie, agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA spunând că sunt 'cele mai puternice arme din lume'.

Însă atunci când Phenianul a publicat fotografii cu tiruri submarine, observatorii au văzut că de fapt ar fi vorba de lansări de pe o platformă imobilă sau o barjă submersibilă, şi nu de pe un submarin. Odată cu testul de săptămâna trecută, Coreea de Sud intră în grupul restrâns de ţări care deţin tehnologia MSBS.

Seulul a alocat aproape 1,1 miliarde de euro pentru cercetare şi dezvoltare militară

Luni, Seulul a alocat aproape 1.500 de miliarde de woni (1,1 miliarde de euro) pentru cercetare şi dezvoltare militară într-un proiect de buget pe 2022 transmis Parlamentului. Dacă va fi adoptat, ar reprezenta o creştere de 76% a bugetului pentru cercetare al Administraţiei programului de achiziţii al Ministerului Apărării, care va fi folosită pentru 'a dezvolta activ tehnologii de avangardă şi de viitor', se arată într-un comunicat de presă.

Kim Jong Un despre un submarin cu propulsie nucleară

Phenianul încearcă la rândul său să îşi îmbunătăţească forţa submarină. În ianuarie, Kim Jong Un a anunţat în faţa Congresului Partidului Muncitorilor că Phenianul a finalizat planurile pentru un submarin cu propulsie nucleară. Ar fi nevoie cu siguranţă de mai mulţi ani pentru a pune în funcţiune un astfel de dispozitiv, însă experţii apreciază că ar fi o etapă strategică ce ar schimba datele problemei, permiţând Phenianului să lanseze un atac surpriză de pe mare, chiar şi în caz de distrugere a forţelor sale terestre.

În 2019, au fost publicate fotografii cu Kim lângă o clădire uriaşă cu ocazia inspectării unui nou submarin. Media de stat au dat asigurări că acesta va fi desfăşurat în curând în mare, fără a oferi detalii despre capacităţile sale, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel