Coreea de Nord, teste nucleare. S-a aflat motivul deciziei lui Kim Jong-Un

kim jong
kim jong

Complexul nord-coreean de teste nucleare ar fi devenit inutilizabil din cauza prăbuşirii parţiale a muntelui unde se află, la ultimul test, în septembrie, afirmă seismologi chinezi într-un studiu, potrivit AFP. 

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un a anunţat sâmbătă un moratoriu privind testele nucleare şi tirurile de rachete intercontinentale, precum şi închiderea complexului de la Punggye-ri, unde Coreea de Nord şi-a realizat cele şase teste între 2006 şi 2017. 

Anunţul survine înaintea summitului programat pentru vineri între liderul nord-coreean Kim Jong-Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-In. Întrevederea ar trebui să fie urmată în câteva săptămâni de o întâlnire istorică între Kim Jong-Un şi preşedintele american Donald Trump. 

Al şaselea şi cel mai recent test nuclear nord-coreean, cel mai puternic de până acum, a avut loc la 3 septembrie şi a declanşat o mişcare seismică de 6,3 grade care a fost resimţită până în China. Phenianul a susţinut atunci că a testat o bombă cu hidrogen. 

Testul a declanşat alunecări de teren şi replici care i-au făcut pe unii experţi să ia considerare că Muntele Mantap, sub care s-au desfăşurat testele, ar fi fost afectat. Mai exact, structura sa geologică ar fi fost fragilizată de exploziile nucleare subterane repetate. 

Două studii realizate de experţi chinezi relevă că o replică de o magnitudine de 4,1 grade a survenit la opt minute după test şi a provocat o prăbuşire a unor roci din interiorul muntelui. 

"Este necesar să continuăm să monitorizăm eventualele scurgeri de materiale radioactive provocate de prăbuşire", precizează Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din China în rezumatul studiului publicat pe pagina sa de internet. 

Nu se vor mai putea face teste

Universitatea a indicat că studiul va apărea într-o publicaţie a Uniunii Americane de Geofizică (AGU), Geophysical Research Letters. 

"Această prăbuşire ar însemna că infrastructura subterană din Muntele Mantap nu ar mai putea fi folosită pentru teste nucleare", afirmă într-un rezumat în engleză autorii studiului, pe o altă pagină de internet a universităţii. 

Însă acest comentariu nu apare şi în rezumatul în chineză al studiului şi nu se ştie dacă va apărea şi în publicaţia Geophysical Research Letters. 

Un al doilea studiu al unor cercetători chinezi, între care unii experţi ai Departamentului de Seismologie, concluzionează de asemenea că a avut loc o prăbuşire parţială a muntelui în urma replicii din septembrie. 

Însă acest studiu nu menţionează dacă instalaţiile de la Punggye-ri mai pot fi folosite şi nici dacă au fost înregistrate scurgeri. 

Cele două studii se bazează pe date ale unor staţii de observaţie seismică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel