Coreea de Nord îl califică pe premierul nipon drept "idiot" şi "nemernic"

Coreea de Nord l-a calificat joi pe premierul nipon drept "idiot" şi "nemernic", avertizându-l să nu mai calce vreodată pe la Phenian. Furia nord-coreenilor a fost declanşată de criticile lui Shinzo Abe la adresa recentelor tiruri de rachetă nord-coreene, relatează AFP şi Kyodo, scrie Agerpres.

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a testat ceea ce a anunţat că au fost "lansatoare de rachete multiple super-masive". Japonia a estimat însă că a fost vorba probabil de rachete balistice care încalcă sancţiunile ONU. Afirmaţiile japoneze au atras o diatribă foarte colorată din partea Phenianului.

"Abe, premierul Japoniei, este un idiot şi un nemernic", a declarat Song Il Ho, ambasador în Ministerul nord-coreean de Externe, într-un comunicat difuzat de agenţia oficială KCNA. Prim-ministrul japonez este "un copil diform" şi un "cretin", a adăugat Song, reproşându-i lui Abe că nu cunoaşte diferenţa dintre rachete şi lansatoare de rachete multiple.

"Ar fi mai înţelept din partea lui Abe să renunţe pentru totdeauna să mai viseze să pună vreodată piciorul la Phenian", se adaugă în comunicatul nord-coreean.

Shinzo Abe s-a declarat dispus la o întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong Un pentru a aborda problema sensibilă a cetăţenilor japonezi răpiţi de agenţi nord-coreeni în anii 70 şi 80.

Media de stat nord-coreene critică aproape zilnic Japonia pentru abuzurile comise în timpul ocupaţiei în peninsulă, care a luat sfârşit odată cu al doilea război mondial. Phenianul nu a manifestat prea mult interes în ce priveşte o apropiere de Tokyo, în condiţiile în care Kim Jong Un s-a întâlnit în ultimii ani cu diverşi lideri străini - preşedintele SUA, Donald Trump, al Chinei, Xi Jinping, al Rusiei, Vladimir Putin, sau al Coreei de Sud, Moon Jae-in. La rândul său, Japonia este una din ţările cele mai ostile Coreei de Nord, care dispune de arma nucleară.

Coreea de Nord are o vastă experienţă în lansarea de atacuri personale pitoreşti la adresa liderilor străini. Astfel, dacă Donald Trump a fost calificat drept "moş ramolit deranjat mintal", predecesorii săi Barack Obama şi George W.Bush au fost numiţi "maimuţă" şi respectiv "neterminat", iar fosta preşedintă sud-coreeană Park Geun-hye a fost tratată drept "vrăjitoare" şi "prostituată rusă", avându-l pe Obama ca "peşte", aminteşte AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel