Coreea de Nord îl atacă pe secretarul general al ONU: ”Este o marionetă americană”

Secretarul ONU, Antonio Guterres. Sursa Agerpres.
Secretarul ONU, Antonio Guterres. Sursa Agerpres.

Ministerul de Externe al Coreei de Nord l-a numit pe secretarul general al ONU Antonio Guterres ”marionetă a Statelor Unite”, după ce acestea din urmă s-au alăturat SUA pentru a condamna ultima lansare a unei rachete balistice intercontinentale de către Phenian.

Într-o declarație publicată vineri, 18 noiembrie, Guterres a denunțat lansarea rachetei și a îndemnat nordul să ”renunțe imediat de la orice altă acțiune provocatoare”, scrie Agenzia Nova.

”Îl privesc adesea pe secretarul general al ONU ca pe un membru al Casei Albe sau al Departamentului de Stat al SUA”, a răspuns ministrul nord-coreean de Externe, Choe Son-Hui, într-o declarație publicată de presa de stat din țară.

”Regret profund că Secretarul General al ONU a adoptat o atitudine foarte deplorabilă, nerespectând scopul și principiile Cartei ONU și misiunea ei corespunzătoare de a menține imparțialitatea, obiectivitatea și corectitudinea în fiecare problemă”, continuă nota, conform căreia cu ultimele sale funcții secretarul ”demonstrează clar că este o marionetă a Statelor Unite”.

Consiliul de Securitate al ONU va convoca astăzi o reuniune de urgență la solicitarea Japoniei pentru a discuta despre lansarea de vineri a rachetelor balistice de către Coreea de Nord. Cu toate acestea, nu este clar dacă Consiliul va putea impune noi sancțiuni împotriva Phenianului, deoarece China și Rusia s-au opus celor mai recente încercări de a face acest lucru.

Coreea de Nord a tras o rachetă balistică cu rază lungă de acțiune în Japonia în dimineața zilei de 18 noiembrie. Potrivit ministrului japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, racheta a zburat aproximativ 6.100 de kilometri și a atins o altitudine maximă de 15 kilometri și era aproape sigur un ICBM.

În funcție de focos, a adăugat Hamada, o rachetă precum cea lansatăpe 18 noiembrie ar putea avea o rază de acțiune extrem de mare, ”în acest caz, ar acoperi întregul teritoriu a Statelor Unite”.

Ministrul a vorbit despre ”un act nesăbuit care amenință Japonia, regiunea și întreaga comunitate internațională”, și a adăugat că Tokyo va continua să coordoneze cu Statele Unite, Coreea de Sud și alte țări pentru a răspunde provocărilor Phenianului.

Lansarea de către Coreea de Nord a unui ICBM este o ”încălcare flagrantă” a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Acesta este ceea ce se poate citi într-o declarație a miniștrilor de externe G7, difuzată în weekend.

Șefii diplomației din Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite ”condamnă în cei mai stricti termeni” lansarea încă o rachetă de către autoritățile de la Phenian.

Acest act ”imprudent” și dovezile ”activităților nucleare în desfășurare” evidențiază hotărârea Coreei de Nord de a ”fa progrese și de a-și diversifica armele nucleare și capacitățile de rachetă”, se arată în declarația G7. Astfel de inițiative servesc la „destabilizarea regiunii” în ciuda apelurilor internaționale pentru pace și stabilitate. 1

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel