Coreea de Nord, furt de 300 de milioane de dolari în criptomonede

Coreea de Nord a reușir să sustragă peste 300 de milioane de dolari în criptomonede în ultimele luni prin atacuri informatice destinate să-i finanţeze programele nucleare şi balistice interzise, potrivit unui raport confidenţial al ONU, citat miercuri de France Presse.

Documentul estimează  că furtul total de bunuri virtuale comise de Coreea de Nord între 2019 şi noiembrie 2020 se ridică la aproximativ 316,4 milioane de dolari (260 milioane de euro), potrivit unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Raportul a fost redactat de un grup de experţi însărcinaţi cu monitorizarea aplicării sancţiunilor împotriva Phenianului, potrivit evz.ro.

Diverse instituţii financiare şi burse au fost piratate pentru a finanţa dezvoltarea programelor nucleare şi balistice nord-coreene, potrivit acestui raport pe care AFP l-a putut consulta.

O mare majoritate a veniturilor provin din două deturnări de fonduri comise la sfârşitul anului 2020.

Coreea de Nord a folosit mii de hackeri experimentaţi pentru a viza întreprinderi şi instituţii din Coreea de Sud şi din întreaga lume.

Obiectivul lor este de asemenea de a găsi surse de venit în faţa multiplelor sancţiuni la care ţara este supusă din cauza programelor sale de armament.

Coreea de Nord și-a expus noi modele de rachete, mai ales în timpul paradelor militare din octombrie şi ianuarie, şi şi-a exprimat dorinţa de a consolida arsenalul nuclear al ţării.

Experţii ONU au declarat că investighează piratarea din septembrie a unui schimb de criptomonede care s-a soldat cu furtul a 281 milioane de dolari.

Aproximativ 23 de milioane de dolari au fost sustraşi o lună mai târziu într-un al doilea atac cibernetic.

“O analiză iniţială a vectorilor utilizaţi pentru atac şi a mijloacelor utilizate ulterior pentru spălarea veniturilor ilicite relevă legături puternice cu Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC)”, potrivit raportului.

Phenianul este de asemenea suspectat că a furat aproximativ 81 milioane de dolari de la Banca Centrală a Bangladeshului (BCB) în 2016 şi aproximativ 60 de milioane de dolari de la banca taiwaneză Far Eastern International în 2017.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel