Coreea de Nord, criză. Lavrov - Tillerson, discuție încordată

kim jong un
kim jong un

Şefii diplomaţiilor rusă şi americană, Serghei Lavrov şi Rex Tillerson, au avut marţi, la telefon, o discuţie consacrată programului nuclear nord-coreean, convenind importanţa trecerii la o etapă de negociere, potrivit Moscovei, transmite AFP, potrivit Agerpres.

"Cele două părţi împărtăşesc opinia că programul nord-coreean de rachete nucleare este contrar cerinţelor Consiliului de Securitate al ONU", a indicat ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.

"S-a subliniat că este necesară trecerea cât mai rapidă de la un limbaj al sancţiunilor la un proces de negociere", arată aceeaşi sursă.

Lavrov a "subliniat din nou că este inadmisibil să fie exacerbate tensiunile din jurul peninsulei coreene prin retorica agresivă a Washingtonului faţă de Phenian şi prin sporirea pregătirilor militare în regiune", a adăugat respectiva sursă, precizând că discuţia telefonică a avut loc la iniţiativa Washingtonului.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat vineri în unanimitate, graţie susţinerii Chinei, o rezoluţie ce impune noi sancţiuni la adresa Coreei de Nord, în special restricţii la importurile de petrol, cruciale pentru programele sale balistic şi nuclear.

Preşedintele american, Donald Trump, a ameninţat că "va distruge total" Coreea de Nord în caz de atac asupra SUA, în timp ce Phenianul afirmă că trebuie să fie acceptat ca o putere nucleară de către comunitatea internaţională.

Coreea de Nord a calificat duminică noile sancţiuni ale ONU drept "un act de război".

Moscova a chemat la organizarea de discuţii între Coreea de Nord şi Statele Unite, avertizând asupra "riscului unei escaladări care să scape de sub control". 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel