Coreea de Nord critică acordul pentru submarine nucleare între SUA și Australia: Extrem de indezirabil și periculos

Coreea de Nord critică acordul pentru submarine nucleare între SUA și Australia: Extrem de indezirabil și periculos   /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Coreea de Nord critică acordul pentru submarine nucleare între SUA și Australia: Extrem de indezirabil și periculos / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Coreea de Nord a criticat decizia SUA de a furniza submarine cu energie nucleară Australiei.

Coreea de Nord a criticat decizia SUA de a furniza submarine cu energie nucleară către Australia, descriind acordul ca fiind „extrem de indezirabil și periculos” și avertizând cu privire la contramăsuri nespecificate dacă subminează securitatea Nordului.

Mass-media oficială a publicat luni comentarii atribuite unui înalt oficial neidentificat al Ministerului de Externe din Coreea de Nord, care a numit acordul dintre Statele Unite, Regatul Unit și Australia drept „acte extrem de nedorite și periculoase care vor răsturna echilibrul strategic în regiunea Asia-Pacific”, adăugând că există riscul ca mișcarea să declanșeze o „reacție în lanț a curselor de înarmări”.

Coreea de Nord va demara „contracararea corespunzătoare în cazul în care are chiar și cel mai mic impact negativ asupra securității” țării, a declarat șeful secției de știri externe a Ministerului de Externe al Coreei de Nord pentru agenția oficială coreeană de știri.

SUA, Australia și Marea Britanie și-au anunțat săptămâna trecută parteneriatul lor de securitate trilateral pentru Indo-Pacific, spunând că vor împărtăși tehnologia pentru a dota Australia cu cel puțin opt submarine nucleare, scrie AlJazeera.

China denunță alianța strategică între SUA, Australia și Regatul Unit al Marii Britanii: Dăunează grav păcii regionale

Republica Populară chineză a denunțat un alianța de securitate între SUA, Marea Britanie și Australia, descriind-o drept „extrem de iresponsabilă” și „îngustă”.

Pactul, anunțat miercuri, va face ca SUA și Marea Britanie să ofere Australiei tehnologia pentru a construi pentru prima dată submarine cu propulsie nucleară. Acesta este privit pe scară largă ca un efort de a contracara influența Chinei în Marea Chinei de Sud contestată.

Joi, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez Zhao Lijian a declarat că noua alianță anunțată riscă „să dăuneze grav păcii regionale ... și să intensifice cursa înarmărilor”. Acesta a avertizat că cele trei țări „își rănesc propriile interese”.

Mass-media de stat chineză a titrat editoriale denunțând pactul, iar ziarul Global Times a spus că Australia „s-a transformat acum într-un adversar al Chinei”.

Noul parteneriat, sub numele Aukus, a fost anunțat într-o conferință de presă virtuală comună între președintele SUA Joe Biden, premierul britanic Boris Johnson și omologul său australian Scott Morrison (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel