Urmărește emisiunea live


Coreea de Nord, acuzată de un nou test cu rachete intercontinentale

Fotografie creată de Rags Fehrenbach, de la Pexels
Fotografie creată de Rags Fehrenbach, de la Pexels

Lansările efectuate la 26 februarie şi 4 martie de Coreea de Nord vizau să testeze "elementele unui nou sistem" de rachete balistice intercontinentale, a afirmat joi un înalt responsabil de la Casa Alba, vorbind despre o "escaladare gravă", notează AFP.

"Aceste tiruri sunt cu siguranţă destinate să testeze elementele acestui nou sistem înainte ca Phenianul să treacă la o lansare completă, pe care ar putea încerca să o disimuleze ca o lansare spaţială", a adăugat el.

Phenianul a afirmat deja după aceste tiruri de la sfârşitul lui februarie şi începutul lui martie că este vorba despre teste de dezvoltare a sateliţilor.

SUA anunţă măsuri



Ca răspuns la aceste noi teste, Statele Unite vor anunţa vineri măsuri pentru "a opri Coreea de Nord să aibă acces la produse şi tehnologii străine care să îi permită să-şi dezvolte programele de armament interzise", iar "alte acţiuni vor urma în zilele următoare", a spus sursa, sub protecţia anonimatului.

"Statele Unite au decis să facă publice aceste informaţii şi să le împărtăşească aliaţilor şi partenerilor noştri, deoarece acordăm prioritate reducerii riscurilor strategice şi pentru că noi credem cu tărie că întreaga comunitatea internaţională trebuie să vorbească cu o singură voce pentru a se opune dezvoltării viitoare a unor astfel de arme de către Coreea de Nord", a spus responsabilul.

"Continuăm să căutăm dialogul diplomatic şi suntem pregătiţi pentru o întâlnire necondiţionată" cu nord-coreenii, a adăugat el.

Washingtonul şi partenerii săi au eşuat la începutul acestei săptămâni să facă adoptat în Consiliul de Securitate al ONU un text împotriva Coreei de Nord, lovindu-se de opoziţia Rusiei şi Chinei.

În pofida sancţiunilor internaţionale dure pentru testele sale nucleare şi de rachete balistice intercontinentale, Phenianul a respins până acum toate ofertele de dialog de la eşecul negocierilor, în 2019, dintre liderul Kim Jong Un şi preşedintele american de la acea dată, Donald Trump.

Coreea de Nord şi-a intensificat modernizarea armatei şi a avertizat în ianuarie că ar putea ridica moratoriul autoimpus privind testarea rachetelor cu rază lungă de acţiune şi a armelor nucleare.

Anunţul Statelor Unite intervine imediat după victoria în alegerile prezidenţiale din Coreea de Sud a lui Yoon Suk-yeol care doreşte să înăsprească tonul împotriva Coreei de Nord.

Noul preşedinte sud-coreean, pe care Joe Biden l-a sunat joi pentru a-l felicita, a promis astfel că îl "va învăţa câteva bune maniere" pe Kim Jong Un, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel