Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Sudul și Japonia au intrat în alertă

Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Sudul și Japonia au intrat în alertă / Foto: Pixabay
Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Sudul și Japonia au intrat în alertă / Foto: Pixabay

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică, care a căzut în largul coastei de est, aproape de Japonia. 

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în mare, în largul coastei sale de est, prima lansare de acest fel, de la ultima, efectuată în octombrie. Racheta a aterizat în apă între peninsula coreeană și Japonia, aducând reacții vehemente din Seul și Tokyo, relatează BBC

ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare.

Kim Jong-un promite înarmarea Nordului

Liderul Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea Nordului. A testat o varietate de rachete anul trecut, pe fondul stagnării discuțiilor cu Sudul și SUA. Cea mai recentă lansare, prima de la discursul de Anul Nou în care Kim a stabilit prioritățile politice pentru 2022, a fost raportată pentru prima dată de paza de coastă japoneză miercuri dimineața, înainte de a fi confirmată de autoritățile apărării de la Seul.

„Serviciile secrete sud-coreene și americane analizează îndeaproape pentru mai multe detalii”, a declarat șeful de stat major din Coreea de Sud (JCS) într-un comunicat.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că presupusa rachetă balistică a zburat aproximativ 500 km, a informat Reuters.

Nu se poate ști raza de acțiune a rachetei

Potrivit unui expert, însă, nu există nicio modalitate de a confirma raza de acțiune completă a rachetei.

„Nu există nicio modalitate de a evalua dacă aceasta ar fi putut fi o rachetă cu rază mai lungă de acțiune lansată pe o traiectorie scurtă”, a declarat Ankit Panda de la Programul de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, pentru BBC News.

În 2017, Coreea de Nord a testat Hwasong-15, o rachetă care a atins cel mai înalt nivel la o altitudine estimată de 4.500 km, punând bazele militare americane de pe insula Guam din Pacific, la o distanță mică de atac.

Lansarea are loc la câteva zile după ce Kim a declarat că Phenianul va continua să-și consolideze capacitățile de apărare din cauza unui mediu militar din ce în ce mai instabil în peninsula coreeană. Kim a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cheie de sfârșit de an a partidului de guvernământ din Coreea de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel