Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. SUA și Japonia, reacții

Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică, din partea de est a țării către apele din largul coastelor sale estice, a anunțat statul major al armatei sud-coreene, citat de agenția Yonhap. Lansarea, care a avut loc la ora locală 7.50, a generat reacții dure din partea SUA și Japoniei.

Potrivit Reuters, lansarea de miercuri se încadrează într-o serie de încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Racheta lansată miercuri, de tip Rodong, cu rază medie de acțiune, a parcurs aproximativ 1000 de km, a declarat o sursă guvernamentală de la Seul, potrivit Yonhap. În iulie fuseseră lansate două rachete Rodong și o rachetă Scud cu rază mai scurtă, scrie Agerpres.

Potrivit agenției de presă sud-coreene, este vorba despre o etalare a forței din partea Coreei de Nord, după instalarea unui sistem avansat anti-rachetă al Statelor Unite în Coreea de Sud. Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD, apărare regională la mare altitudine) este o încercare de a contracara amenințările în creștere, nucleare și cu rachete, din partea Coreei de Nord.

Reacții dure după noul tir cu rachetă balistică nord-coreean

Statele Unite sunt gata să se apere și să își protejeze aliații, a declarat miercuri Anna Richey-Allen, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, după ce Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică înspre Marea Japoniei.

"Suntem în continuare gata să colaborăm cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume pentru a răspunde noilor provocări ale RPDC (Republica Populară și Democrată Coreeană), să ne apărăm pe noi înșine și să ne apărăm aliații împotriva oricărui atac sau oricărei provocări", a declarat Anna Richey-Allen, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA, potrivit AFP.

Și Japonia condamnă noul tir cu rachetă balistică nord-coreean. 

Premierul japonez Shinzo Abe a condamnat miercuri lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice care a căzut la 250 km de coastele Japoniei, estimând că noul tir reprezintă o "amenințare serioasă pentru securitatea țării" sale.

"Acesta este un act scandalos care nu poate fi tolerat", a declarat presei șefului guvernului. Ministrul apărării, generalul Nakatani indicase anterior că racheta a căzut în Marea Japoniei, în Zona economică exclusivă (ZEE) a arhipelagului nipon, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1998. La vremea respectivă o rachetă nord-coreeană căzuse în ZEE situată în Oceanul Pacific după ce survolase teritoriul Japoniei.

"Nu au existat semnale de alertă, este un gest extrem de problematic și periculos din punct de vedere al securității avioanelor și navelor", a subliniat purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga. "Noi am protestat ferm pe lângă Coreea de Nord", a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel