Coq au vin sau cocoş în vin. Secretul chefului Liviu Balint

Scutaru Cristina / 28 oct 2019 / 21:06 Salveaza PDF Comentarii
rețetă
rețetă

Chef Liviu Balint vă propune o rețetă simplă chiar dacă sună sofisticat -„Coq au vin" sau, pe românește, „cocoş în vin”.

Pentru friptură ai nevoie de pulpele superioare și inferioare de la un cocoș, precum și pieptul, 250 g șunculiță, 3 linguri mari de unt, 800 ml vin roșu (în ton cu sărbătorile de iarnă), 400 ml supă de pui, o lingură pastă de tomate, 2-3 frunze de dafin, un sfert de linguriță de cimbru, 3 căței mari de usturoi, sare, 2 linguri Vegeta gust de găina, piper și 2 linguri de amidon.

 


Garnitura e la fel de sofisticată și se obține din 12 cepe eşalote mai mici, 2 linguri ulei, 150 ml vin roşu, 1 frunză mică de dafin, 4 tulpini pătrunjel, 1 crenguță cimbru, 450g ciuperci champignon proaspete, 2 linguri de unt, una de ulei, din nou sare, jumătate lingură Vegeta gust de gaina, piper şi frunze de pătrunjel pentru ornat.

 


Să începem cu începutul - mai întâi spală bine cocoșul și porționează-l! Încălzește untul într-o tigaie sau un wok mare și călește puțin șunculița. După ce este rumenită, scoate-o din tigaie. E rândul bucăților de carne să capete o culoare aurie pe ambele părți, în același ulei. Ai ajuns în momentul acela în care ai nevoie de ajutorul de bucătar: Vegeta gust de găina, alături de piper și sare vor face tot ce știu mai bine pentru a pune în valoare gustul cărnii de cocoș. Adaugă deasupra șunculița și lasă cam 10 minute să se cunoască mai bine, după care poți turna vinul și supa până e totul acoperit. Asezonează cu cimbru, usturoi zdrobit, dafin și pastă de tomate și lasă la fiert, sub capac, până se înmoaie carnea.


Iar acum te poți ocupa de garnitură - ceapa curățată, dar întreagă, se călește pe ambele părți astfel încât să rămână întreagă

 

Adaugă peste ea 150 ml din vinul în care cocoșul fierbe de zor și lasă la fiert împreună cu condimentele. Călește, printre picături, și ciupercile, într-un dans de ulei, unt și condimente. După ce și acestea căpăta o apetisantă culoare aurie, se adaugă cepei împreună cu carnea scoasă din vin și cu șunculița. Din amidon și puțin vin în care a fiert carnea, se face un amestec pe care îl vei răsturna înapoi în sosul de vin. Lasă la fiert până se leagă și servește-l alături de carne și garnitură!


Coq au vin e gata și umple casa cu mirosul lui îmbătător. Iar aspectul și mai plăcut e împărtășirea acestui preparat cu cei dragi.

Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25