Urmărește emisiunea live


Copiii cu probleme cardiace, operaţi la 'Grigore Alexandrescu'. Echipă '100% românească'

Spitalul Grigore Alexandrescu
Spitalul Grigore Alexandrescu

Managerul Spitalului 'Grigore Alexandrescu' a declarat că o echipă de medici '100% românească' va opera de la 1 februarie copii cu probleme cardiace.

O echipă '100% românească' va opera, de la 1 februarie, copii cu probleme cardiace la Spitalul de Urgenţă 'Grigore Alexandrescu', a anunţat managerul interimar al unităţii medicale, Alexandru Ulici.

'În aceste zile am reuşit să punem bazele principiale ale unei funcţionări 100% româneşti a Secţiei de chirurgie cardio-vasculară, având în obiectiv ca această secţie să fie 100% a Spitalului 'Grigore Alexandrescu', deci 100% românească. Sigur, un început dificil, dar ca peste tot în această lume trebuie să mergem mai departe, să ajungem unde ne dorim, să avem o secţie care poate trata malformaţii cardiace grave ale copiilor. (...) Medicii români vor opera începând cu data de 1 februarie cu ajutorul domnului doctor Chira (n.r. - Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj). O dată la două săptămâni o să opereze (...). În continuare, vom mai avea nevoie de suportul echipei din SUA, Israel şi alte ţări care vor mai veni într-o misiune în iunie, cel puţin aceasta este deja preconizată, deoarece curba de învăţare în chirurgia cardio-vasculară este foarte mare', a afirmat Alexandru Ulici, într-o conferinţă de presă.

El a spus că un obiectiv pe care îl are unitatea medicală este acela de a intra în Programul naţional de boli cardio-vasculare.

'Pentru a putea accesa un astfel de program trebuie mai întâi să avem un număr de pacienţi rezolvaţi, dar până la finalul anului vom intra pe acest program', a adăugat medicul.

Protocol de colaborare

Chirurgul Manuel Chira de la Institutul Inimii din Cluj-Napoca a amintit că între Institut şi Spitalul Grigore Alexandrescu a fost semnat în toamna anului trecut un protocol de colaborare, în cadrul căruia va fi oferit training pentru personalul din spitalul bucureştean, atât pentru asistente cât şi pentru medici.

'Eu voi veni aici cu echipa formată dintr-un anestezist, instrumentar şi chirurg rezident pentru a efectuat operaţii din două în două săptămâni. Sigur că nu este încă o activitate continuă, dar ne dorim să ajungem la această activitate. (...) Practic, prin aceste vizite din două în două săptămâni în care voi sta două zile şi voi opera în principiu patru copii la fiecare vizită, practic activitatea va deveni cvasi-continuă. Ca şi orice început avem probleme de personal, avem şi alte probleme, dar spitalul ca şi facilitate este o realizare absolut deosebită. (...) Protocolul de colaborare semnat de către cele două instituţii şi de către Rotary România şi Republica Moldova ca unitate finanţatoare pentru începutul acestui proiect se va întinde pe mai mulţi ani şi, în funcţie de rezultate, vom aduce modificări acestui protocol de colaborare şi îl vom îmbunătăţi în viitor. (...) Vom încerca în activitatea noastră viitoare să mărim complexitatea cazurilor', a susţinut medicul chirurg.

Finanţare internaţională

În această săptămână, se desfăşoară la Spitalul de Urgenţă pentru Copii 'Grigore Alexandrescu', Secţia de chirurgie cardiacă pediatrică, cea de-a doua misiune din cadrul unui Global Grant finanţat prin Fundaţia Rotary Internaţional şi coordonat de către Rotary Club Bucureşti. Acesta este cel de-al doilea grant şi cea de-a cincea misiune care are loc în cadrul Spitalului de Urgenţă Grigore Alexandrescu, cu finanţarea Rotary Bucureşti, cu sprijinul Primăriei sectorului 1, misiune dedicată în special instruirii personalului medical din Secţia de chirurgie cardiacă pediatrică.

Potrivit managerului unităţii medicale, misiunea reuneşte medici şi asistenţi din SUA, Norvegia şi Danemarca. Cu această ocazie, vor fi trataţi 17 copii care au fost selecţionaţi de către dr. Cristina Olteanu şi dr. Solweig Harling, medici cardiologi, în cadrul unei acţiuni de diagnosticare a 60 de copii, care a avut loc în luna noiembrie 2017.

Rodrigo Soto, chirurg, şi Michael Camitta, cardiolog, împreună cu chirurgii români Manuel Chira şi Andrei Bârsan, au stabilit ca 10 pacienţi să fie operaţi, iar ceilalţi trataţi prin cateterism. Pavel Platon şi Gaute Dohlen, cardiologi intervenţionişti, coordonează echipa de intervenţii prin cateterism.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel