Copiii bolnavi de COVID-19 cu părinți vaccinați, o dilemă. Nu primesc CONCEDIU PLĂTIT

Pexels / Copiii bolnavi de COVID-19 cu părinți vaccinați, o dilemă. Nu primesc CONCEDIU PLĂTIT
Pexels / Copiii bolnavi de COVID-19 cu părinți vaccinați, o dilemă. Nu primesc CONCEDIU PLĂTIT

Părinții vaccinați, ai căror copii se îmbolnăvesc de COVID-19, nu pot primi concediu plătit deoarece sunt imunizați.

Părinții vaccinați, ai căror copii se îmbolnăvesc de COVID-19 odată cu copiii lor, nu pot primi concediu plătit, întrucât situația lor nu este prevăzută de lege, transmite Digi24. 

„Vorbim despre părinții copiilor care sunt confirmați pozitiv, cu vârsta mai mare de 7 ani, care, dacă sunt vaccinați, nu vor intra în izolare. Practic avem o schimbare de paradigmă, în sensul că contacții persoanelor care sunt confirmate pozitiv și în acest caz vorbim practic de copii, conform legislației anterioare, trebuiau să intre în carantină, adică să stea acasă împreună cu familia, situație în care beneficiau împreună de concediu de carantină”, a explicat Gindrovel Dumitra.

Părinții nu pot primi concediu medical

„După apariția și modificarea metodologiei, practic, aceste persoane care sunt vaccinate, nu vor intra în carantină, își vor desfășura activitatea normală. În această situație, un copil care se infectează la școală, sau care prezintă simptome și se îmbolnăvește, va fi izolat la domiciliu, iar părinții nu vor fi carantinați. 

Pentru noi, singura soluție, a medicilor de familie, pentru a da concediu medical acestor părinți ca să stea acasă cu copilul, se limitează doar la copiii care au vârsta mai mică de 7 ani, situație în care vor putea beneficia de concediu pentru creșterea și îngrijirea copilului bolnav de până la 7 ani sau a copilului cu handicap, care are vârsta sub 18 ani. În situația copiilor cu vârsta mai mare de 7 ani și care nu sunt posesorii unui certificat de handicap, părinții acestor copii nu vor putea beneficia de concediu medical, dacă sunt vaccinați”, a mai spus medicul. 

Suspendarea cursurilor. Cum își iau părinții concediu

Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, scrie într-un articol Irina Marinescu, Director PwC România, scrie Mediafax.

Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei. Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.

Cine și în ce condiții beneficiază de zile libere?

Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară. Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau tele-muncă.

De asemenea, beneficiază de zile libere și părintele sau reprezentantul legal al copilului cu handicap grav neșcolarizat și părintele care are în îngrijire un adult cu grad de handicap grav care beneficiază de servicii de zi, a căror activitate a fost limitată sau suspendată ca urmare a răspândirii coronavirusului.

Pe de altă parte, nu beneficiază de zile libere părintele care se află în una sau mai multe dintre următoarele situații: este în concediu pentru creșterea copilului, este asistentul personal al unuia dintre copiii aflați în întreținere, este în concediu fără plată sau de odihnă, are raportul de muncă suspendat ca urmare a întreruperii temporare a activității angajatorului și nu realizează venituri supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Codului fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel