Copii din sistemul de protecţie, sedaţi abuziv. Răspunsul ministrului Muncii

Marius Budai a anunțat primele măsuri după ce un ONG a semnalat nereguli în prescrierea și administrarea de medicamente pentru copiii cu afecțiuni neuropsihice.

Ministrul Budăi scrie pe pagina sa de Facebook câteva precizări ”cu privire la situația semnalată de un ONG referitor la copiii instituționalizați cu afecțiuni neuropsihice”:

”Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDCA) precizează că în centrele de plasament și casele de tip familial (instituționalizați adică) sunt 3.000 de copii cu afecțiuni neuropsihice (din 17.000 total institutionalizați) și alți 2400 de copii cu astfel de deficiențe se află în grija asistenților maternali (dintr-un total de 18.000 copii aflați în grija asistenților maternali.).
Medicația acestor copii se asigură conform prescripțiilor medicilor specialiști.
Ca urmare a unei situații semnalate public de către un ONG, potrivit căruia ar putea exista nereguli în prescrierea și administrarea de medicamente copiilor cu astfel de afecțiuni, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniția un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate.
În situaîia în care vor fi constatate nereguli, Colegiul Medicilor din România va lua măsuri în consecință, fiind singura instituție acreditată să analizeze actul medical”, este mesajul integral al ministrului Muncii, Marius Budăi.

Centrul de Resurse Juridice, scrisoare deschisă

Reacţia ministrului Muncii vine după ce Centrul de Resurse Juridice a semnalat, într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, că medicii pedopsihiatrii au prescris medicaţie psihotropă în cote alarmante copiilor din sistemul de protecţie specială şi de cele mai multe ori la cererea îngrijitorilor acestora şi nu a reprezentantului lor legal.

Astfel, unui procent de 30% din totalul copiilor, beneficiari ai sistemului de protectie specială a copilului, li s-a administrat neuroleptice în anul 2018. Conform datelor puse la dispoziţie de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA) Centrului de Resurse Juridice indică un număr de aproximativ 6.000 de beneficiari ai sistemului de protecţie specială cărora le-au fost administrate neuroleptice, din totalul de 9.000 diagnosticaţi în anul 2018. De asemenea, aproape un sfert dintre ei au fost internaţi într-un spital de psihiatrie din România în acelaşi an.

Cifrele acestea, dar şi rapoartele publicate de CRJ în ultimii 16 ani, ne indică faptul că medicaţia este utilizată pentru a controla stările şi comportamentul copiilor şi mai puţin pentru a trata sănătatea lor mintală. Cu alte cuvinte medicaţia psihiatrică este folosită ca substitut al nevoii de afecţiune a copiilor din sistemul de protecţie specială, dar şi ca metodă de pedeapsă a acestora”, arată ONG-ul în scrisoarea deschisă trimisă ministrului Sănătății, dar și șefei Guvernului, premierul Viorica Dăncilă, Autorității pentru Protecția Copilului, Colegiului Medicilor, Colegiului Asistenților Sociali.

Discrepanțe mari

Reprezentanţii ONG-ului amintit de ministrul Budăi atenţionează că există mari discrepanţe între numărul copiilor raportat de DGASPC şi cel raportat de spitalele sau secţiile de psihiatrie.

”De pildă, DGASPC Botoşani a indicat un număr de 159 beneficiari minori, internaţi la psihiatrie, în timp ce spitalul de psihiatrie ne-a răspuns că a internat numai 77 dintre beneficiarii minori proveniţi din sistemul de protecţie specială a copilului din judeţul Botoşani. La polul opus, spitalul de psihiatrie din Galaţi a internat 165 de beneficiari minori ai DGASPC Galaţi, dar aceştia au raportat numai 55 de copii din sistemul de protecţie specială. De unde aceste discrepanţe? Ce îi opreşte pe pedopsihiatrii să raporteze corect?”, se mai explică în scrisoarea deschisă.

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului din subordinea Ministerului Muncii și Justiției Sociale și Ministerul Sănătății, prin sesizarea Colegiului Medicilor din România, vor iniția un control comun, pentru a verifica aspectele semnalate de Centrul de Resurse Juridice.

Citește și:

Marius Budăi, efecte datorate implementării Ordonanţei 114

Legea pensiilor. Decizie crucială, înainte de Paște: Ultima zi în care vor primi pensiile...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel