Copii australieni, salvaţi dintr-un lagăr sirian. Părinţii erau jihadişti

Opt copii şi nepoţi ai unor combatanţi australieni, defuncţi, ai organizaţiei jihadiste Stat Islamic (SI), au fost scoşi dintr-un lagăr din Siria, a anunţat luni premierul Australiei, Scott Morrison, informează AFP. Cei opt minori sunt deja în responsabilitatea funcţionarilor australieni, a precizat Morrison într-un comunicat. 

Aceşti copii, care ar avea vârste cuprinse între 2 şi 17 ani, se aflau înainte într-un lagăr în Al-Hol, care găzduieşte circa 100.000 de persoane în nord-estul Siriei, ceea ce împiedica oficial orice ajutor consular australian. Morrison a declarat înainte că executivul său nu îi va ajuta pe aceşti cetăţeni australieni care vor lua contact cu o ambasadă sau un consulat australian, însă el pare să-şi fi schimbat poziţia în ceea ce priveşte acest grup de persoane, a cărui soartă a fost foarte mediatizată în Australia.

'Faptul că părinţi şi-au pus copiii în pericol, ducându-i într-o zonă de război, este odios', declară Morrison în comunicat. 'Însă copiii nu ar trebui pedepsiţi pentru crimele părinţilor lor', subliniază premierul australian. Acest grup include trei copii şi doi nepoţi ai jihadistului născut la Sydney, Khaled Sharrouf, după toate probabilităţile astăzi decedat. Născut în Australia din părinţi libanezi, acesta a plecat spre Siria în 2013 cu soţia sa Tara Nettleton şi cei 5 copii ai lor. Sharrouf a suscitat groază şi dezgust în 2014, când a postat pe Twitter o fotografie înspăimântătoare în care fiul său Abdullah etala capul în descompunere al unui soldat sirian decapitat.

După toate probabilităţile, Khaled Sharrouf a murit în 2017 alături de doi dintre băieţii săi în lovituri aeriene americane. Tara Nettleton ar fi murit în 2015. Alţi trei minori sunt copiii lui Yasin Rizvic, care s-a dus de asemenea în Siria împreună cu soţia sa. Morrison nu a dezvăluit identitatea copiilor, nici cum au ieşit aceştia din lagăr, însă a confirmat că ei au fost scoşi din zona de conflict şi 'plasaţi în responsabilitatea guvernului australian'. În special datorită mamei Tarei Nettleton, Karen, bunica celor cinci copii ai lui Khaled Sharrouf, soarta acestor copii a continuat să ţină prima pagină a ziarelor în Australia.

ABC a informat în aprilie că ea a putut să-i întâlnească pe copii în lagăr, după două tentative eşuate, datorită unui apel telefonic, în martie, din partea nepoatei sale Hoda Sharrouf, de 16 ani. În afară de Hoda, printre cei cinci se numără sora sa Zaynab, în vârstă de 17 ani şi însărcinată, fratele ei Hamzeh, de 8 ani, precum şi cei doi copii ai lui Zaynab: Ayesha, de 3 ani, şi Fatima, de 2 ani. Morrison afirmase mult timp că nu va risca viaţa niciunui australian pentru 'a scoate oameni din zonele de conflict'. Problema întoarcerii de combatanţi ai SI şi a copiilor lor este extrem de sensibilă pentru toate ţările care au avut cetăţeni ce au participat la lupte de partea jihadiştilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel