Convenţia privind combatarea violenţei împotriva femeilor, decizia Bulgariei

Bulgaria amână ratificarea Convenţiei privind combatarea violenţei împotriva femeilor, la presiuni religioase şi politice.

Partidul conservator GERB, principala formaţiune aflată la guvernare în Bulgaria, a amânat joi ratificarea în parlament a Convenţiei Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (Convenţia de la Istanbul), din cauza opoziţiei unor organizaţii religioase şi politice, transmit Reuters, BTA şi Novinite.

Amânarea va oferi timp pentru dezbateri mai ample asupra Convenţiei, dar va permite ratificarea tratatului în intervalul de şase luni în care Bulgaria deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a declarat liderul grupului parlamentar al GERB, Ţvetan Ţvetanov.

Adoptarea tratatului ar duce la decadenţă morală

Opoziţia faţă de Convenţia de la Istanbul s-a intensificat în ultimele zile, după ce Biserica Ortodoxă bulgară a declarat că adoptarea tratatului ar duce la decadenţă morală. Criticii susţin că ratificarea Convenţiei i-ar încuraja pe tineri să se identifice ca transsexuali sau de al treilea sex, şi că ar conduce ulterior la legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.

Biroul Muftiului Cultului Musulman s-a opus ratificării, arătând că 'subiectele legate de gen sunt capcane periculoase' care pun în pericol societatea bulgară. Formaţiunea parteneră a GERB la guvernare, Patrioţii Uniţi, de extremă dreapta, s-a opus la rândul său ratificării Convenţiei, iar Partidul Socialist a cerut organizarea unui referendum pe această temă.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a declarat luni că Bulgaria ar trebui să ratifice rapid Convenţia, o opinie la care a subscris prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel