”Consumatorii vampir” de energie electrică pe care ar trebui să-i elimini din casă

Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ

Aparatele electrocasnice fac parte din viaţa noastră, indiferent că vorbim de o combină frigorifică, maşină de spălat, televizor, computer etc. Tendinţa noastră este să cumpărăm, să avem, dar rareori ne punem întrebarea privind consumul de energie a tuturor acestor aparate. Mai ales atunci când nu le folosim.

Aproape orice produs alimentat din exterior cu energie electric, care are telecomandă, ecran (inclusiv un LED), sau acumulatori va consuma în continuu energie. 

Cei mai mari consumatori de energie electrică în modul stand-by

Din categoria micilor “vampirilor energetici” fac parte cuptorul cu microunde, ceasul cu radio sau televizorul, conectate tot timpul la electricitate. Studiul ICRT arată care dintre aceste electrocasnice consumă cel mai mult.

Cel mai mare consumator de energie electrică atunci când nu este folosit este boilerul de bucătărie, care înregistrează un consum de 142 de kw/an.

Următorul aparat în topul celor mai mari consumatori latenţi de energie este faxul, cu un consum de 114 kw/an.

La o diferenţă semnificativă de consum se clasează televizorul care stă tot timpul în priză. Consumul anual de energie al acestuia este de 48 kw.

Şi asta în timp ce computerul utilizează 43 kw/an, iar un sistem hi-fi conectat tot timpul la energia electrică consumă 30 kw/an, potrivit Ziarul de Iași.

Cum poți reduce consumul de energie electrică  în modul stand-by din casa ta

Cercetările  punctuale sugerează că o abordare informată și agresivă poate reduce consumul de energie în modul stand-by cu circa 50%.

Când plecăm de acasă este recomandat să scoatem din priza, atât cât este posibil, electrocasnicele şi electronicele (TV, consolă de joc, PC, încărcătoare, dar nu şi frigiderul sau congelatorul), deoarece consumă energie, dar în acelaşi timp produc şi căldură. 

Orice aparat electronic lăsat în stand-by (vedeți acel led aprins) consumă între 40% şi 70% din energia pe care ar consuma-o dacă ar funcţiona.

De aceea, e bine să scoatem din priză consumatorii de energie electrică în caz de neutilizare. Ca să ne fie mai ușor să facem asta, sunt foarte utile prizele programabile sau prelungitoarele cu întrerupător, ne sfătuiește Eon.

ANRE vă sfătuiește de altfel să achiziționați un  wattmetru pentru  a măsura  consumurile de energie electrică al aparatelor din casa dvs. atunci când ele sunt în modul stand-by. 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel