CONSULTĂRI COTROCENI. Dragnea anunță NUMELE PREMIERULUI-UPDATE

Propunerea social-democraţilor pentru funcţia de prim-ministru este Sevil Shhaideh, a anunţat miercuri preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

El a spus că 'deocamdată' nu poate solicita această funcţie pentru sine. 'PSD a câştigat alegerile şi conform cutumelor (...) aveam dreptul legitim să solicit pentru mine funcţia de prim-ministru în Guvernul României.

În acelaşi timp, am ţinut cont de două lucruri: de afirmaţiile repetate ale preşedintelui României şi, în plan principal, nu secundar, de o lege în vigoare. Pentru mine legea nu reprezintă o chestiune secundară şi nu vreau ca vreun mandat pe care l-aş fi putut începe eu să fie prin forţarea unei legi în vigoare. O condamnare nedreaptă şi o lege profund neconstituţională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine, deocamdată, dar în acelaşi timp nici nu pot să arunc de pe umeri o responsabilitate uriaşă dată de un vot popular masiv, o răspundere care e a mea în primul rând', a afirmat Dragnea, la Palatul Cotroceni, după consultările cu şeful statului.

Liderul PSD a precizat că a colaborat 'ani de zile' cu Sevil Shhaideh şi că pe aceasta o cunoaşte şi şeful statului, cu care, de asemenea, a lucrat.

'Am venit cu o soluţie care sper să fie acceptată, să fie desemnată pentru a putea forma rapid un Guvern în aşa fel încât până la 15 ianuarie să adoptăm bugetul, cel mai târziu. Această propunere este (...) Sevil Shhaideh, a fost ministrul Dezvoltării, a lucrat cu mine ani de zile, nu numai în Ministerul Dezvoltării, dar din poziţia mea de viceprim-ministru am lucrat împreună la toate dosarele guvernamentale şi cunoaşte activitatea din toate ministerele. Este un om în care eu am încredere totală, iar prin această propunere din partea mea e şi un mesaj puternic pe care îl transmit tuturor cetăţenilor României că îmi asum întreaga responsabilitate pentru activitatea guvernamentală şi pentru punerea în aplicare a acestui program de guvernare', a adăugat Liviu Dragnea.

-------

UPDATE 11:42: Liviu Dragnea a spus că "deocamdată" nu poate solicita această funcție pentru sine.

"O condamnare nedreaptă și o lege profund neconstituțională nu mi-au dat posibilitatea să solicit această demnitate pentru mine deocamdată", a afirmat Dragnea, după consultările de la Cotroceni.

UPDATE 11:31: NUMELE PREMIERULUI PSD ESTE Sevil Shhaideh.

UPDATE 11:30: VEZI AICI LIVE DECLARAȚII LUI LIVIU DRAGNEA DUPĂ CONSULTĂRI

UPDATE 11:05: Consultările între preşedintele Klaus Iohannis şi delegaţia PSD-ALDE în vederea formării unui nou guvern au început, miercuri, la Palatul Cotroceni. Din partea PSD participă preşedintele Liviu Dragnea, iar din partea ALDE - copreşedinţii Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin. 

UPDATE 11:00: Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus într-un interviu pentru maszol.ro că miercuri se așteaptă semnarea unui protocol de colaborare parlamentară între PSD-ALDE și Uniune, după ce va fi anunțat numele premierului propus la consultările de la Cotroceni.

------

Preşedintele PSD a primit miercuri mandat de la Comitetul Executiv Naţional al partidului să se prezinte la consultările cu preşedintele României cu o propunere pentru premier.

'Am primit mandat de la colegii mei să fac o propunere preşedintelui României pentru un candidat de prim-ministru din partea PSD, susţinut şi de ALDE, întreaga coaliţie de guvernare, propunere pe care o voi face direct preşedintelui României şi pe care o voi anunţa la conferinţa de presă de după consultări', a anunţat Liviu Dragnea, la sfârşitul şedinţei CExN. Întrebat dacă cel nominalizat va fi membru PSD el a răspuns: 'Categoric'.

Klaus Iohannis începe miercuri la ora 11.00 consultările cu partidele politice parlamentare cu privire la formarea Guvernului.

PSD și ALDE, care au semnat luni un protocol de colaborare, vor merge împreună la consultări, după ce i-au solicitat acest lucru șefului statului, care a acceptat propunerea.

Protocolul PSD-ALDE prevede că cele două formațiuni vor alcătui un program comun de guvernare și că au un candidat unic pentru funcția de premier.

Inițial, programul consultărilor era următorul: miercuri — PSD, PNL, USR și UDMR și joi — ALDE, PMP și grupul minorităților naționale din Parlament.

Președintele Iohannis a avut și săptămâna trecută consultări cu partidele parlamentare, la care PSD și ALDE nu au participat deoarece nu se anunțase rezultatul final al scrutinului din 11 decembrie.

Potrivit șefului statului, niciuna dintre formațiunile care au participat la consultările de miercurea trecută nu i-a avansat un nume de premier.

El a precizat că viitorul prim-ministru trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.

Rămâneți pe DC News pentru a afla numele premierului propus de PSD-ALDE. Toate informațiile importante vor fi transmise în timp real pe site-ul nostru.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel