EXCLUSIV  Constituţia României, 29 de ani de la adoptare. Augustin Zegrean: Totul este să fie citită cu bună credinţă şi înţeleasă

Augustin Zegrean
Augustin Zegrean

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR şi unul dintre oamenii care a participat la Adunarea Constituantă care a elaborat Constituţia României în urmă cu 29 de ani a vorbit, în exclusivitate pentru DC NEWS, despre modul în care trebuie înţeleasă Constituţia României, dar nu numai. 

În 1991, pe 8 decembrie, a fost adoptată prima Constituţie a României de după Revoluţie. La 29 de ani distanţă, Augustin Zegrean, unul dintre cei care au participat la scrierea textului Constituţiei, a venit cu mai multe precizări pentru DC NEWS. 

"România are, acum, o Constituţie respectabilă. Constituţia răspunde la toate întrebările care se pun şi care s-ar putea pune în legătură cu organizarea statală. Totul este ca această Constituţie să fie citită cu bună credinţă şi înţeleasă. Este şi un text în Constituţie care spune că drepturile trebuie exercitate cu bună credinţă. Dar buna credinţă este din ce în ce mai îndepărtată de noi. 

Sigur că în acel moment găsim cusururi peste tot şi dăm vina mereu pe Constituţie. De fapt, nu neapărat pe Constituţie, cât pe CCR. Profit de ocazie ca să mai spun o dată că, de cele mai multe ori, CCR respinge sesizările asupra legilor pentru că sunt prost întocmite. Curtea Constituţională are o regulă foarte clară. Nu poate să se pronunţe asupra unor lucruri cu privire la care nu este sesizată. Chiar dacă ar fi articole neconstituţionale într-o lege, dacă nu este sesizată, nu se poate pronunţa. Şi de aici apare, de multe ori, nemulţumirea oamenilor cu privire la Curte.", ne-a spus fostul preşedinte CCR.  

Se cere modificarea Constituţiei. Este oportună?

În ultimii ani, s-a vorbit din ce în ce mai des despre "nevoia schimbării Constituţiei". Declaraţii de acest fel au venit şi de la Palatul Victoria, dar şi de la Palatul Cotroceni. Este, însă, o astfel de măsură oportună?

"Legat de modificarea Constituţiei, că e un subiect la zi, în afară de modificarea din 2003 care a fost absolut necesară pentru aderarea la UE şi la NATO, alte modificări nu sunt iminente şi stringente. Că nu le place unora ce scrie acolo, asta este. Vom găsi mereu oameni cărora să nu le placă ce scrie în Constituţie. Unii vorbesc de republică prezidenţială, unii de republică parlamentară. Noi suntem o republică semi-prezidenţială. Problema este că de multe ori unii oameni vorbesc fără a înţelege termenii.", a declarat Augustin Zegrean în exclusivitate pentru DC NEWS.  

Constituţia României cuprinde: Titlul I – Principii generale; Titlul II – Drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale; Titlul III – Autorităţile publice; Titlul IV – Economia şi finanţele publice; Titlul V – Curtea Constituţională; Titlul VI – Integrarea euroatlantică; Titlul VII – Revizuirea Constituţiei; Titlul VIII – Dispoziţii finale şi tranzitorii.

Ea poate fi consultată, în forma actuală, AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel