Constelație PSD-istă de foști colegi de școală și rude la Externe

O analiză a structurilor diplomatice ale României peste hotare relevă că în ultimii doi ani au avut loc flagrante mișcări politice la nivelul reprezentanțelor, care ar putea influenţa votul românilor din Diaspora, după modelul votului de la Paris din turul doi pentru prezidenţiale, când Teodor Baconschi a devenit un simbol al „rapidităţii", scrie Expres Magazin. Rezultatul analizei arată că după ce PSD a preluat puterea, lista celor 150 de reprezentanți ai țării peste granițe cuprinde o adevărată constelație de membri de partid, foști colegi de școală, simpatizanți și rude de parlamentari.  

Imaginea unui minister de Externe politizat începe însă cu uriaşul număr de secretari de stat de la Externe: şapte, notează sursa citată, pe baza analizei realizate de Sursa zilei.

Moștenirea guvernării Năstase

Un prim nume din constelația PSD de la Externe este Bogdan Auerescu, ridicat la rang de secretar de stat încă din Guvernarea Năstase, dar recunoscut profesional după ce a câştigat pentru România, în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie, platoul continental din Marea Neagră, în detrimentul Ucrainei.

Citește și PMP, decizie radicală: Dă în judecată MAE

O altă prezență veche la MAE este Secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, numit în noiembrie 2012, fiind unul dintre cei doi ambasadori rechemaţi în scurta perioadă de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Interesant este însă că soția sa, Adriana Octavia Ciamba, gerant interimar la Istambul, în perioada septembrie - 1noiembrie 2013, a fost promovată ulterior chiar de către soț, din secretar III, fără experienţă consulară, în funcţia de consul general la Istambul.

Ministrul de Externe Titus Corlățean mai are în subordine și pe Bogdan-Stanoevici, ministrul delegat pentru Românii de pretutindeni – de profesie actor – catalogat drept „varză de Bruxelles" de un parlamentar PNL în timpul audierilor pentru avizare, pe Radu Podgorean, fost deputat, membru în Comisia de Cultură şi Comisia de Agricultură, fost administrator al firmei ?uberek &Bretzel SRL, dar şi soţul ministrului plenipotentiar la Londra şi tatăl consilierului europarlamentarului PSD Cătălin Ivan, precum și pe Pandelea Pelmuş, fost miliţian, angajat în MI în 1979, polispecializat ca urmare a absolvirii unor cursuri şi şcoli populare.

Avansările de conjuctură ale PSD, dincolo de hotare

Lista avansărilor de conjuctură a depășit însă și granițele României. Astfel, "colega de la şcoală" Nineta Bărbulescu, fost şef de cabinet al lui Adrian Năstase, cu poziţii importante la ANCEX şi în Ministerul de Externe şi decorată în 2002 cu Ordinul Steaua României în rang de Cavaler, este acum ambasadoarea României în Australia şi Noua Zeelandă, iar 15 membri de partid sau rude ale unor lideri PSD reprezintă România în cele mai fierbinţi norduri electorale din Diaspora.

Potrivit sursei citate, numirile din 2013 la reprezentanțele diplomatice ale României  demonstrează un management al funcţiilor de reprezentare a României peste hotare „negociat" între fidelii PD-L şi PSD.

Citește și Întâlnire Rasmussen-Ponta-Băsescu, în plină criză ucrainiană

Mihai Stuparu, retras din Australia, a devenit şeful delegaţiei UE la Abu Dhabi.

Fiul lui Toni Greblă (în prezent judecător constituţional) este viceconsul la Paris.

Cătălin Mardare, fost prefect şi parlamentar al judeţului Bacău, a fost numit consul general al României la Sevilla (Spania).

Marian Popescu, fostul secretar general al organizaţiei PSD Diaspora, a fost numit de Victor Ponta consul general la Bilbao, în Spania, în timp ce predecesoarea sa, Monica Ştirbu, fost deputat PNL, se află la reprezentanţa României de la Bilbao.

Geanina Mihaela Boicu, vicepreşedinte PSD Diapora în Spania, a fost numită consul general al României la Barcelona, prin hotărâre de guvern.

Căntăreţul Victor Socaciu, fost deputat PSD, a fost numit de Guvern consul general al României la Montreal, la un an după ce preluase Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor.

Preotul greco-catolic Trandafir FlorinVasiloni, coordonator al Filialei PSD Ungaria, este consul general al României la Jula.

Antonella Marinescu, supranumită „blonda lui Mazăre", fost deputat PSD, fost consilier local la Constanța, fost preşedinte al organizaţiei municipale de femei PSD Constanţa, este consulul României la Toronto.

Andrei Zaharescu, om de televiziune şi primul purtător de cuvânt al premierului Ponta, a fost numit consul general la Cape Town.

Citește și Ce salariu îi aduce funcția de consul lui Andrei Zaharescu

Mihai Bujor Sion, un protejat al lui Ion Iliescu, soţul actriţei Ioana Pavelescu şi tatăl vitreg al actriţei Maria Marinescu, este ambasadorul României la Bangkok.

Lazăr Comănescu, cel care ar "deţine toate secretele incredibilei istorii a încheierii negocierilor pentru aderare de către PSD" este ambasadorul României la Berlin.

PSD-istul Ovidiu Brânzan, fost ministru al Sănătăţii, este consul onorific în Estonia.

Anca Elena Opriş fost director adjunct în MAE şi consilier al ministrului Teodor Baconschi este ambasadorul României la Berna (Elveţia).

Roxana Daniela Iftimie fost consilier al ministrului Baconschi este ambasadorul României la Luxemburg.

Vasile Gheorghe Popovici, fost ambasador în Maroc, unde s-a făcut "remarcat" prin plata unei chirii de 786.000 euro/an la o ambasadă care deservea 500 de rezidenţi români, este ambasadorului României la Lisabona/Portugalia.

Cătălin Avramescu, fost şef al Cancelariei Prezidenţiale, este ambasadorul României în Finlanda şi Estonia.

Iustinian Focşa, fost secretar II al Consulatului General de la Cernăuţi, este ambasador României în Republica Macedonia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel