EXCLUSIV  Constantin Trandafir, profesor: Unii ar vrea să cedeze nu pentru că nu ar mai tolera situația, ci pentru a-i ajuta pe elevi să încheie anul. Nimeni nu cere aroganțe, cu toții ne dorim o viață decentă

Constantin Trandafir
Constantin Trandafir

Constantin Trandafir, profesor de educație fizică la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, din Capitală, a făcut un comentariu referitor la oferta primită de Guvern, relația dintre elevi și profesori, în contextul grevei, dar și despre parcursul liderilor de sindicat.

 

„În condițiile în care nu ești tratat serios și ți se aruncă niște vouchere în față, bineînțeles că nu poți răspunde decât cu aceeași monedă. Mi-aș dori ca elevii să nu fie afectați și sper să nu se ajungă în punctul acela, dar asta va depinde de Guvern. Eu mi-aș dori să încep activitatea cât mai repede. Dar particip la grevă, în primul rând, din principiu. Sunt foarte multe probleme în România, nu doar în educație. Standardul de viață și inflația au crescut, deci veniturile ar trebui actualizate. E clar că actuala valoare nu este suficientă și este foarte greu să te descurci cu banii ăștia. 

Acest salariu ar trebui să îți permită să supraviețuiești. Orice om cu un loc de muncă ar trebui să își permită o viață decentă. Nimeni nu cere aroganțe, cu toții ne dorim o viață decentă”, a precizat profesorul Constantin Trandafir.

Solidaritatea primită din partea elevilor și părinților: „Ei sunt la mijloc, nu au o vină”

Întrebat dacă simte susținere din partea elevilor și părinților pentru continuarea grevei până la acceptarea revendicărilor, profesorul a răspuns:

„Asta e o chestiune destul de dificilă. În momentul acesta, bineînțeles că există suficientă susținere din partea multor categorii, dar în momentul în care le vor fi afectate cumva interesele sunt convins că această solidaritate se va mai duce. Eu nu vreau să afecteze pe cineva faptul că am o anumită nemulțumire. Noi sperăm să nu se ajungă în punctul acela, dar cred că și Guvernul mizează pe asta. Unii colegi de ai mei ar vrea să cedeze nu pentru că nu ar mai tolera situația, ci pentru a-i ajuta pe copii să încheie anul. Dacă ar exista un punct vulnerabil care să-i facă pe colegii mei să cedeze, acesta ar putea fi.

Bineînțeles că pot exista discuții cu asociațiile de elevi și se pot face informări. Noi putem să le explicăm acțiunile și revendicările, dar în momentul în care le sunt afectate direct interesele, oamenii nu mai au aceeași înțelegere. Eu dacă aș fi în locul lor probabil m-aș fi gândit că nu e vina mea, deci nu vreau să fiu afectat. Ei sunt la mijloc, nu au o vină, despre asta e vorba”.

Relația dintre liderii sindicatelor și profesori: „Situația a ajuns în acest punct și din cauza lor. Ei își dau seama că au ajuns într-un moment critic”

Întrebat dacă, în cazul în care profesorii pierd susținerea opiniei publice înainte să obțină toate revendicările, aceștia ar fi dispuși să înceapă o nouă grevă, în toamnă, profesorul Constantin Trandafir a răspuns:

În cazul în care nu vom obține revendicările va exista un punct de cotitură, pentru că se impune ca mișcarea sindicală să fie regândită. Dacă lucrurile nu vor duce către un rezultat mulțumitor, oamenii se vor gândi de două ori înainte. Aceasta poate să fie un lucru foarte serios, pentru că în momentul de față cererile colegilor mei sunt justificate.

Personal, pot spune că nu sunt mulțumit de prestația liderilor de sindicat, iar situația a ajuns în acest punct și din cauza lor. Trebuia ca ei să apere drepturile colegilor mei din timp. Eu cred că ei își dau seama că au ajuns într-un moment critic și vor face ceea ce trebuie, altfel riscă să își piardă susținerea”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel