Torționarul Constantin Istrate, despre cum l-a bătut pe Octavian Bjoza

Constantin Istrate, cel de-al cincilea nume din lista celor 35 de persoane suspectate de comiterea unor crime și abuzuri în perioada comunismului, consideră că o parte din acuzațiile ce i se aduc sunt "înscenări", iar informația potrivit căreia l-ar fi bătut pe un deținut cu ciocanul este falsă, întrucât a fost nevoit să folosească "un levier".

 

Declarații surprinzătoare, pentru Digi24, ale lui Constantin Istrate, fost adjunct al comandantului penitenciarului din Gherla și ulterior primar al Gherlei, pe care IICCMER l-a anunţat ca fiind cel de-al cincilea torţionar din închisorile comuniste.

Întrebat cum privește toate acuzațiile care i se aduc din partea foștilor deținuți de la Gherla, Constantin Istrate a mărturisit:  „O parte dintre ele sunt adevărate, în cea mai mare parte sunt înscenări".

Citește și Constantin Istrate, al cincilea nume din lotul torționarilor identificați de IICCMER

El a povestit cum a ajuns locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla.

„În primul rând, eram foarte tânăr eu şi s-a comentat treaba asta, comandantul de atunci era maiorul Petrache, el se pregătea să mă lase pe mine în loc. Eram singurul ofiţer cu şcoală militară, am făcut la Câmpina. Am primit de la Bucureşti o tematică, care se dădea la toţi ofiţerii din ţară pentru comandanţi. Şi temă. Maiorul ... până atunci... când i-am făcut eu lucrarea, i-am făcut-o eu şi i-am zis să o copieze pe a mea", a povestit Istrate.

În schimb, fostul locţiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla, susține că nu este corectă acuzația actualului preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Octavian Bjoza, fost deținut politic la Gherla, potrivit căruia a fost bătut cu ciocanul la tălpi. 

„Dar nu cu ciocanu, că am folosit ciocanul, ci am folosit un levier... Nu aveam ciomege, era interzis în puşcărie orice formă de contondent", a spus Istrate.

O altă victimă a regimului de represiune aplicat de către fostul adjunct al comandantului penitenciarului din Gherla a fost și poetul Paul Goma, care îl descria astfel pe torționarul său: "Ştiam de la alţii că Istrate e în stare să-ţi dea cep burţii cu degetul mic, cu unghia să despice, în sus, şi, fără să se grăbească, să vâre mâna în burtă, să-şi înfăşoare maţele pe degete şi să le tragă afară, centimetru cu centimetru – rămânând calm, politicos, bine crescut".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel