Magistraţii Tribunalului Constanţa au admis, vineri, contestaţia procurorilor DNA împotriva liberării condiţionate a lui Ioan Becali, condamnat în dosarul transferurilor, acesta rămânând în continuare în penitenciar. Avocatul Lucian Bolcaș susține că în ultima perioadă asistăm la o "înăsprire a condițiilor de liberare condiționată".
Sentinţa judecătorilor este definitivă.
La termenele din octombrie şi noiembrie anul trecut, magistraţii Judecătoriei Medgidia au dispus eliberarea condiţionată a lui Ioan Becali, care execută o pedeapsă de 6 ani şi 4 luni de închisoare la Penitenciarul Poarta Albă, după ce au admis cererea condamnatului de eliberare condiţionată şi, respectiv, propunerea comisiei de specialitate din penitenciar formulată în acelaşi sens.
În ambele cazuri, deciziile judecătorilor au fost contestate de procurorii DNA.
În detenţie, acesta a scris trei cărţi, reuşind astfel să îşi reducă pedeapsa cu 90 de zile.
Ce spune avocatul Lucian Bolcaș
Avocatul Lucian Bolcaș a explicat, într-o intervenție telefonică la România TV, ce mai poate face Ioan Becali, cunoscut și sub numele de Giovanni Becali, în acest moment.
"Dacă această hotărâre este definitivă, evident că nu are de făcut decât să aștepte împlinirea unui nou termen în care să devină propozabil. Asistăm în ultima perioadă la o înăsprire a condițiilor de liberare condiționată, o înăsprire o aprecierilor instanței în marja pe care legea lasă instanței să aprecieze.
Nu știu dacă este dacă este bine sau nu, dar urmează ca fiecare judecător să se orienteze în raport de fiecare caz în parte", a declarat avocatul Bolcaș, precizând că nu cunoaște nici amănunte din dosarul acestuia și nici personalitatea lui Ioan Becali ca să se poată pronunța "dacă e bine sau rău".
"Ceea ce este însă periculos este modul în care va fi manevrată această politică penală, corect spus politică penală și corectă trebuie să fie și în aplicarea ei, privind înăsprirea condițiilor de liberare condiționată".
Întrebat de unde vine această "înăsprire" și dacă ar putea fi din cauza scandalului cu cărțile scrise de deținuți în penitenciare, avocatul Bolcaș a spus: "Ăsta este primul element și elementul este extrinsec atitudinii pe care o au cei condamnați. Tratate internaționale, prevederi ale ONU arată că, în condițiile în care se scriu cărți de o anume valoare, operează această liberare condiționată în anume facilități. Dar de aici până la a a face comerț cu așa ceva și de a nu găsi în lege un criteriu de apreciere a caracterului științific nu este imputabil celor condamnați", a adăugat avocatul Lucian Bolcaș.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu