Constanţa: Serviciu de car sharing 100% electric, lansat în prima zi a săptămânii mobilităţii

Cetăţenii sunt invitaţi de Primăria Constanţa să se bucure de vara târzie străbătând pe jos străzile încărcate de istorie ale oraşului, în perioada 16 - 22 septembrie, marcând astfel "Săptămâna europeană a mobilităţii", perioadă în care sunt organizate o serie de evenimente, fiind lansat totodată şi un serviciu de car sharing 100% electric.

Manifestările au debutat luni cu Forumul de Mobilitate Urbană Durabilă, în cadrul căruia municipalitatea a prezentat măsurile luate pentru încurajarea şi facilitarea mobilităţii.

"Planul de mobilitate urbană durabilă urmăreşte realizarea unui sistem de transport eficient, integrat, durabil şi sigur, care să promoveze dezvoltarea şi care să asigure o bună calitate a vieţii. Sunt vizate: transportul în comun; transportul nemotorizat; intermodalitatea; siguranţa rutieră urbană; transportul rutier, în mişcare şi staţionar); logistica urbană; gestionarea mobilităţii; sistemele de transport inteligente", au menţionat reprezentanţi ai Primăriei Constanţa, în cadrul forumului.

Tot luni, municipalitatea şi o unitate bancară au lansat, oficial, primul serviciu de car sharing 100% electric din Constanţa, după ce sistemul a fost implementat în Bucureşti.

Noul model de furnizare de servicii de mobilitate din România - BCR eGo este oferit de o bancă şi utilizează exclusiv vehicule electrice premium - BMW i3, ce pot fi închiriate.

"Săptămâna aceasta, la nivelul municipiului Constanţa se desfăşoară mai multe acţiuni ce se circumscriu participării noastre în cadrul unui efort european de a încuraja mobilitatea, (...). Acest sistem de car sharing va intra uşor, uşor în stilul de viaţă al constănţenilor şi turiştilor. (...) Maşinile electrice în acest sistem de car sharing, alături de biciclete, de trotinete electrice, alături de mersul pe jos, pe care sper să îl încurajăm din ce în ce mai mult să devină un stil de viaţă. (...) Avem un proiect pentru 18 staţii electrice, număr care se va adăuga la staţiile electrice deja existente pe raza municipiului Constanţa", a declarat primarul Decebal Făgădău la lansarea proiectului.

Potrivit acestuia, constănţenii şi turiştii care au maşini electrice sau hibrid vor beneficia de parcare gratuită atât în municipiul Constanţa, cât şi în staţiunea Mamaia.

Flota eGo poate fi accesibilă tuturor posesorilor de card bancar, indiferent de banca emitentă şi, conform iniţiatorilor proiectului, costurile variază între 20 de lei pentru 30 de minute şi 1,3 lei pe minut.

În săptămâna mobilităţii, pe 17, 18 şi 19 septembrie, poliţiştii locali vor organiza lecţii de educaţie rutieră şi promovare a mobilităţii pietonale în trei unităţi de învăţământ constănţene, iar pe 20 septembrie, elevii unei clase a Colegiului Naţional Pedagogic "Constantin Brătescu" vor participa la o lecţie de educaţie rutieră în Parcul Arheologic, când cei mici vor fi atât pietoni, cât şi poliţişti.

Tot vineri, Primăria Constanţa va relua campania "Alege autobuzul", zi în care toţi angajaţii instituţiei se vor deplasa la serviciu cu autobuzul.

De asemenea, joi, vineri şi sâmbătă, între orele 13,30 - 15,30, vor fi organizate tururi pietonale cu ghid în zona peninsulară a Constanţei, promovând în acest fel cultura şi mobilitatea urbană durabilă.

Conform administraţiei locale, evenimentele vor culmina duminică, 22 septembrie, cu restricţionarea traficului auto pe bulevardul Tomis - tronsonul cuprins între Capitol şi Palatul Administrativ - şi organizarea unor activităţi privind promovarea deplasării pietonale, la care vor participa elevi, părinţi şi profesori de la mai multe unităţi de învăţământ, cluburi sportive, biciclişti.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel