Consolidarea relaţiilor dintre SUA şi Coreea de Sud, în centrul convorbirilor purtate la Seul de John Bolton

Consilierul pentru securitate naţională al SUA John Bolton s-a întâlnit miercuri la Seul cu oficiali sud-coreeni pentru a discuta probleme bilaterale majore în contextul unei dispute comerciale între Coreea de Sud şi Japonia şi pe fondul negocierilor suspendate cu Coreea de Nord în domeniul nuclear şi al unui incident în spaţiul aerian din regiune, relatează Reuters.

Bolton s-a întâlnit la Seul cu şeful Biroului pentru Securitate Naţională, Chung Eui-yong, cu ministrul apărării Jeong Kyeong-doo şi cu ministrul de externe Kang Kyung-wha pentru a discuta diverse subiecte, între care denuclearizarea Peninsulei Coreea şi modalităţi de consolidare a alianţei dintre Coreea de Sud şi SUA.

"Cred că obiectivul principal pe care îl avem şi ştiu că îl aveţi şi dumneavoastră, este o alianţă mai puternică ROK-SUA care a menţinut într-adevăr pacea în această parte a lumii timp îndelungat, a declarat Bolton înainte de întâlnirea cu ministrul de externe, folosind iniţialele pentru numele oficial al Coreei de Sud, Republica Coreea.

În comentariile lor publice, John Bolton şi Kang Kyung-wha au menţionat obiective generale pe probleme cum ar fi Coreea de Nord, dar au abordate şi alte subiecte. Kang i-a mulţumit lui Bolton pentru implicarea SUA dincolo de regiune, "mai ales în strâmtoarea Ormuz" în Orientul Mijlociu.

"Cred că încercarea dumneavoastră de a menţine lucrurile stabile în regiune a fost foarte apreciată şi susţinem pe deplin aceasta", a spus şefa diplomaţiei sud-coreene.

Statele Unite au căutat să câştige sprijinul aliaţilor lor pentru o iniţiativă de intensificare a supravegherii rutelor maritime vitale de transport de ţiţei din Orientul Mijlociu şi există speculaţii că Bolton ar putea cere în mod oficial contribuţii militare din partea Coreei de Sud.

La începutul acestei săptămâni oficialii sud-coreeni au spus că examinează această problemă. "Există multe provocări în regiune, unele în această parte a lumii, altele în alte părţi ale lumii, dar sunt încrezător că ROK şi SUA vor lucra foarte strâns pentru a le soluţiona, a spus Bolton.

Se aşteaptă ca sud-coreenii să aducă în atenţie o dispută comercială cu un alt aliat al SUA, Japonia, care a limitat exporturile de produse de înaltă tehnologie spre Coreea de Sud.

Oficialii sud-coreeni au afirmat marţi că avioane militare au tras sute de focuri de avertizare în apropierea unei aeronave ruseşti, incident care face parte din ceea ce Moscova a anunţat că a fost prima sa misiune de patrulă aeriană comună cu China în regiunea Asia-Pacific, declanşând o serie de proteste diplomatice.

Evoluţia situaţiei ar putea complica relaţiile şi spori tensiunea într-o regiune care de ani de zile a fost umbrită de ostilitate între Statele Unite şi Coreea de Nord.

Discuţiile axate pe denuclearizare dintre Coreea de Nord şi Statele Unite au stagnat după eşecul unui al doilea summit care a avut loc în februarie, în Vietnam, între preşedintele SUA Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Bolton s-a întâlnit de asemenea cu lidera partidului de opoziţie din Coreea, Liberty Korea, Na Kyung. În cursul întrevederii avute cu responsabilul american, aceasta a subliniat "importanţa alianţei dintre ţara sa şi SUA în contextul incidentului aerian regional şi a apreciat că limitele la export impuse de Japonia "nu sunt utile" cooperării trilaterale Coreea-SUA-Japonia.

Rusia şi China au efectuat marţi primul zbor comun de patrulare în regiunea Asia-Pacific, a anunţat Ministerul rus al Apărării, menţionând că această primă misiune aeriană comună a avut ca scop o mai bună interacţiune între cele două armate ale aerului şi consolidarea stabilităţii globale şi nu a fost îndreptată împotriva unei terţe ţări, după ce Seulul a acuzat că avioane de vânătoare ruse au intrat în spaţiul aerian sud-coreean, notează RIA Novosti şi EFE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel