Consiliul UE şi-a stabilit poziţia cu privire la facilitarea accesului la platformele de finanţare participativă

Consiliul UE a stabilit un nou cadru de reglementare pentru operarea platformelor de finanţare participativă, care facilitează furnizarea de servicii de către platformele de finanţare participativă pe întreg teritoriul UE, informează un comunicat de presă.

Cadrul armonizează cerinţele minime pe care trebuie să le îndeplinească aceste platforme atunci când operează pe piaţa naţională şi în alte ţări din UE.

De asemenea, propunerea sporeşte certitudinea juridică prin armonizarea normelor de protecţie a investitorilor. 'Extinderea instrumentelor digitale stimulează inovarea financiară şi dezvoltarea de noi alternative simple pentru startupurile care caută surse de finanţare accesibile. În calitate de autorităţi de reglementare, trebuie să încurajăm această extindere, garantând în acelaşi timp un mediu sigur pentru consumatori şi investitori', a declarat ministrul Finanţelor din România, Eugen Teodorovici.

Finanţarea participativă reprezintă o formă alternativă emergentă de finanţare care îi pune în legătură, de regulă prin intermediul internetului, pe cei care pot da, împrumuta sau investi, direct cu cei care au nevoie de finanţare pentru un anumit proiect. Pentru startupuri şi alte IMM-uri, împrumuturile bancare sunt adesea costisitoare sau dificil de accesat din cauza lipsei de istoric al creditelor sau a lipsei de garanţii reale. Finanţarea participativă poate fi o utilă sursă alternativă de finanţare, în special în etapele de început ale activităţii unei întreprinderi.

Noul cadru de reglementare pentru operarea platformelor de finanţare participativă, stabilit de Consiliul UE, elimină obstacolele din calea operării platformelor de finanţare participativă la nivel transfrontalier, prevede norme adaptate pentru societăţile de finanţare participativă din UE, în funcţie de modul în care se acorda finanţarea, oferă un set comun de cerinţe prudenţiale, de informare şi de transparenţă pentru a asigura un nivel ridicat de protecţie a investitorilor şi defineşte norme comune de autorizare şi supraveghere pentru autorităţile naţionale competente, potrivit comunicatului citat.

În conformitate cu poziţia Consiliului, propunerea se referă la campaniile de finanţare participativă cu o valoare de până la 8 milioane euro pe o perioadă de 12 luni, ca regula generală. În cazul în care statele membre au decis să stabilească pragul pentru obligaţiile de a publica un prospect la mai puţin de 8 milioane euro, acestea ar trebui să aibă posibilitatea de a interzice rezidenţilor lor mobilizarea de capital pentru proiectele de finanţare participativă pentru sume care depăşesc acest prag naţional.

Operaţiunile de amploare mai mare sunt reglementate de MiFID şi de regulamentul privind prospectul. Finanţarea participativă bazată pe recompense şi donaţii nu intra în domeniul de aplicare al propunerii, deoarece acestea nu pot fi considerate servicii financiare. Având în vedere că Parlamentul European a adoptat poziţia sa în primă lectură la 27 martie 2019, ambii colegiuitori sunt în prezent în măsură să înceapă negocierile din cadrul trilogului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel