Consiliul Național al Românilor din Ucraina, MESAJ către Sorin Cîmpeanu și omologii lui din Ucraina și Republica Moldova

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Consiliul Național al Românilor din Ucraina, uniune civică care reunește peste 20 de societăți culturale și organe de presă din regiunile Cernăuți, Odesa, Transcarpatia și Kiev,  s-a adresat la începutul anului 2021 miniștrilor Educației și de Externe ai Ucrainei, dar și omologilor lor din România și Republica Moldova privind situația școlilor „moldovenești” din regiunea Odesa.

Consiliul Național al Românilor din Ucraina constată cu nedumerire și indignare că, în pofida asigurărilor ferme din partea autorităților centrale ucrainene de a nu aplica, în școlile cu limba „moldovenească” de predare, cotele lingvistice prevăzute de Legea învățământului mediu secundar din Ucraina (inclusiv în scrisoarea Ministerului Educației și Științei al Ucrainei către CNRU nr. 4/3025-20), începând cu anul școlar 2020/2021, aceste cote au fost introduse discret în mai multe instituții de învățământ secundar din regiunea Odesa.

Ce spune Consiliul Național al Românilor din Ucraina

Consiliul Național al Românilor din Ucraina constată cu nedumerire și indignare că, în pofida asigurărilor ferme din partea autorităților centrale ucrainene de a nu aplica, în școlile cu limba „moldovenească” de predare, cotele lingvistice prevăzute de Legea învățământului mediu secundar din Ucraina (inclusiv în scrisoarea Ministerului Educației și Științei al Ucrainei către CNRU nr. 4/3025-20), începând cu anul școlar 2020/2021, aceste cote au fost introduse discret în mai multe instituții de învățământ secundar din regiunea Odesa.

Astfel, prin deciziile directorilor, mai multe școli din raionul Reni, spre exemplu Plavni (Barta), Limanske (Frecăței), Novosilske (Satu Nou), Orlivca (Cartal), Dolinske (Anadol) etc., dar și din alte raioane, au început anul de învățământ 2020/2021 cu implementarea cotelor respective. Împotrivirile părinților și profesorilor nu au fost luate în seamă, iar forța nevăzută a indicațiilor de sus a fost mai puternică decât orice argument științific,  legal și de bun simț.

Introducerea acestor cote s-a făcut contrar angajamentelor Ucrainei de a respecta Opinia Comisiei de la Veneția privind prevederile art.7 al Legii educației din Ucraina, referitoare la „situația particulară a persoanelor care se identifică drept moldoveni, a căror limbă este aceeași cu limba vorbită de minoritatea română și, prin urmare, este limbă oficială a UE (pct.48)”. Adică, în situația dată, avându-se în vedere aceeași limbă (doar denumită altfel: de unii română, de alții moldovenească), tratamentul trebuie să fie unitar.

Citește mai mult pe Bucpress.eu

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel