Consiliul Național al Elevilor atrage ATENȚIA după ordinul emis de ministrul Educației

Consiliul Național al Elevilor a transmis un mesaj referitor la emiterea ordinului de ministru care aprobă metodologia ce reglementează modalitatea de desfășurare a cursurilor în format online. 

„În cursul zilei de vineri, ministrul educației și cercetării a emis ordinul 5545/2020, care aprobă Metodologia-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, apărut în Monitorul Oficial al României la data de 12 septembrie.

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra prevederilor acestui ordin lacunar, în contextul în care a fost emis cu doar două zile înaintea redeschiderii școlilor, fără consultarea reprezentanților actorilor din sistemul educațional. Conform ordinului de ministru, printre principiile care guvernează procesul didactic
din mediul online, cel puțin la nivel teoretic, se regăsesc principiul calității, principiul asigurării egalității de șanse și principiul centrării educației pe beneficiarii
acesteia. În contextul în care, încă din martie, peste 900.000 de elevi din România nu și-au putut continua parcursul educațional din cauza lipsei de dispozitive conectate la Internet, principiile enunțate mai sus rămân doar niște forme fără fond, care, în fapt, nu vor putea fi aplicate decât pe hârtie, în ciuda faptului că Guvernul României are cadrul legislativ necesar pentru a achiziționa aceste dispozitive, conform Legii 109/2020 - (n.n Ministerul Educației și Cercetării) asigură, la cerere, fiecărui cadru didactic și fiecărui elev un dispozitiv - laptop sau tabletă, conectat la internet, pentru a putea participa la activitățile de e-learning.

Având în vedere considerentele de mai sus, putem afirma faptul că Ministerul Educației și Cercetării a ales să neglijeze elevii fără acces la tehnologie, prin lipsa infrastructurii asigurate de la nivel central și prin pasarea responsabilității către autoritățile publice locale, dar și prin consemnarea ca absenți a tuturor elevilor care nu participă la cursurile online”, transmite Consiliul Național al Elevilor.

„Totodată, atragem atenția asupra posibilității profesorilor de a nota elevii în baza activității online, fără acordul lor sau al părinților. Această măsură este una lipsită de fundament, în contextul în care nici până în ziua de astăzi nu a fost redactat un set de norme care să indice modalitatea de transpunere a conținuturilor de la clasă în spațiul virtual, în baza cărora profesorul să poată evalua și nota elevul. Pentru ca notarea să se realizeze în mod corect și obiectiv, cadrul didactic are nevoie atât itemi de evaluare a activității online, cât și de modalități eficiente de predare a conținuturilor, astfel încât elevul să asimileze competențele-cheie din profilul absolventului”, a precizat Consiliul Național al Elevilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel