Consiliul Europei, MESAJ pentru Putin după ce a tăiat banii pentru instituție

Bogdan Bolojan / 20 Martie 2018 / 08:52 Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

 Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, l-a îndemnat luni pe preşedintele rus, Vladimir Putin, reales cu o zi înainte pentru al patrulea mandat, "să participe activ" la această organizaţie, lipsită, din iunie 2017, de importanta contribuţie bugetară a Moscovei, relatează AFP. 

"Sper ca în anii care vor veni ai preşedinţiei voastre, ţara dumneavoastră va participa activ la toate activităţile Consiliului Europei", a declarat Thorbjorn Jagland într-o scrisoare adresată lui Vladimir Putin pentru a-l "felicita cu ocazia realegerii". 

"Rusia este un membru important al organizaţiei noastre", a mai afirmat Jagland, subliniind că este de "datoria comună" a Moscovei şi Consiliului Europei "să acţioneze împreună" pentru respectarea drepturilor omului în spaţiul european. 

Relaţiile dintre Rusia şi Consiliu se deosebit de tensionate din aprilie 2014, după suspendarea dreptului de vot al parlamentarilor ruşi din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), ca ripostă la anexarea Crimeii de către Moscova. 

Bani blocați 

După votarea acestor sancţiuni, aleşii ruşi au părăsit adunarea, boicotând lucările acesteia. Autorităţile ruse au mai decis, în iunie 2017, să blocheze contribuţia lor anuală de 33 de milioane de euro la bugetul Consiliului Europei. 

O lovitură serioasă pentru instituţia de la Strasbourg, Moscova fiind unul din principalii şase finanţatori alături de Italia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Turcia. 

Consiliul Europei reuneşte 47 de state. Principala sa misiune este apărarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept, sprijinindu-se mai ales pe braţul său juridic, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). 

APCE nu dispune de putere legislativă, dar are ca misiune favorizarea dialogului, mai ales în materie de democraţie şi drepturi ale omului. Cei 318 membri ai Adunării, proveniţi din parlamentele naţionale ale statelor membre, se reunesc în patru sesiuni plenare pe an la Strasbourg, relatează Agerpres.

[citeste si]


STIRE RECOMANDATA

Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26