Consiliul de Securitate al Ucrainei spune că nu există motive pentru a afirma că Rusia vrea să atace. "Un val mare de dezinformare"

Consiliul de Securitate al Ucrainei spune că nu există motive pentru a afirma că Rusia vrea să atace. "Un val mare de dezinformare" / Foto: Pixabay
Consiliul de Securitate al Ucrainei spune că nu există motive pentru a afirma că Rusia vrea să atace. "Un val mare de dezinformare" / Foto: Pixabay

Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei spune că nu are  motive pentru acuzații cu privire la ofensiva iminentă a Rusiei.

Alexei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare (NSDC) al Ucrainei, a declarat că nu există motive pentru a afirma că Federația Rusă pregătește o ofensivă împotriva Ucrainei și că o astfel de ofensivă este imposibil din punct de vedere fizic, transmite Interfax.

"Astăzi nu vedem niciun temei pentru acuzaţiile de atac la scară largă asupra ţării noastre. Este imposibil de făcut chiar şi fizic.", a declarat Danilov la o şedinţă de luni seara a Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare.

"Nu este o noutate pentru noi. Este o noutate pentru partenerii noștri străini"

„Au astăzi mișcări ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul Federației Ruse? Da, există, le înregistrăm, dar aceasta nu este o noutate pentru noi. Este o noutate, poate pentru partenerii noștri străini, că ei, până la urmă, am văzut că Federația Rusă are trupe acolo, că se mișcă într-un anumit fel.”, a adăugat secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare.

El a mai spus că doar trei ambasade străine din Ucraina și-au sfătuit angajații să părăsească țara, în timp ce ambasadele altor 49 de țări nu au raportat astfel de planuri.

"Astăzi avem informații despre trei ambasadori, vorbim despre trei țări. Patruzeci și nouă de țări nu iau parte la aceste lucruri... Până în prezent, avem informații de la ambasada SUA, unde îți cheamă angajații, cel puțin ceea ce vedem în rapoartele oficiale, ambasada britanică, ambasada Australiei. Alte ambasade nu se ocupă astăzi de această problemă", a spus Danilov.

"Un val mare de dezinformare"



El a subliniat că rapoartele despre un exod în masă al angajaților instituțiilor diplomatice ruse din Ucraina sunt dezinformare.

„Fiecare țară stabilește în mod independent în ceea ce îi privește pe cetățenii săi care se află pe teritoriul țării noastre. Singurul lucru pe care îl pot spune este că a existat un val mare de dezinformare cu privire la faptul că angajații instituțiilor directe ale Federației Ruse părăsesc țara noastră, în masă. Nu vedem acest lucru. A existat un raport corespunzător al serviciilor relevante pe această problemă", a spus el.

„Subliniez încă o dată: nu vedem până în prezent o plecare activă din țara noastră a angajaților ambasadelor diplomatice.”, a subliniat Danilov.

Declaraţiile acestuia contrazic, însă, spusele preşedintelui Volodimir Zelensky şi ale oficialilor din Guvern. În Ucraina, ca în mai toate ţările ex-sovietice, există şi mulţi filo-ruşi. 

UE cere "evitarea crizelor de nervi" în criza dintre Rusia şi Ucraina

Uniunea Europeană a cerut luni "evitarea crizelor de nervi" în criza dintre Rusia şi Ucraina şi a reacţiilor alarmiste, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

"Ştim foarte bine care este nivelul ameninţărilor şi modul în care să reacţionăm. Trebuie să evităm să ne jucăm cu nervii noştri şi reacţiile alarmiste care au chiar şi consecinţe financiare", a avertizat el, la încheierea unei reuniuni cu miniştrii de externe din UE la care a participat prin videoconferinţă şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.

Europenii au fost surprinşi de "dramatizarea" de către SUA a situaţiei din Ucraina cu anunţul unei invazii ruse în orice moment şi decizia de retragere a familiilor diplomaţilor din Kiev.

"Schimbul de opinii cu Antony Blinken a fost foarte util pentru a continua să se stabilească calea de urmat şi o coordonare foarte strânsă", a subliniat Borrell.

Borrell, despre posibilitatea unui atac imediat al Rusiei



"Nu cred că există ceva nou care să crească sentimentul de teamă de un atac imediat", a spus el.

"Cred că există un acord complet între noi, între statele membre, pentru a spune că această măsură de precauţie (luată de Statele Unite) nu este necesară", a adăugat el.

"Statele Unite vor răspunde acum în scris solicitărilor Rusiei. Am fost consultaţi cu privire la acest răspuns", a menţionat şeful diplomaţiei UE.

"Dacă diplomaţia eşuează, suntem foarte avansaţi în pregătirea răspunsurilor la o eventuală agresiune rusă şi aceasta va fi cu siguranţă o acţiune rapidă şi hotărâtă, cu o puternică unitate, nu numai în cadrul Uniunii Europene, ci şi la nivel internaţional", a dat asigurări responsabilul UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel