Consiliul de Securitate al ONU discută iar despre situația din Siria

[] []

17 mai 2019 / 10:41
Salveaza PDF Comentarii

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte din nou vineri pentru a discuta despre deteriorarea situaţiei din provincia siriană Idlib, la o săptămână după o primă reuniune în care Moscova, care susţine regimul de la Damasc, s-a distanţat de partenerii săi în discuţiile privind criza din Siria, relatează AFP.

Potrivit unor diplomaţi, această nouă reuniune este la fel ca precedenta cerută de Belgia, Germania şi Kuweit, trei membri nepermanenţi ai Consiliului. Reuniunea va fi publică spre deosebire de cea cu uşile închise care a avut loc la 10 mai.

De la sfârşitul lunii aprilie, forţele siriene şi aliaţii lor ruşi au intensificat atacurile împotriva provinciei Idlib (nord-vest), ceea ce a provocat teama de o ofensivă pentru a recâştiga controlul în această ultimă enclavă controlată de grupări jihadiste.

La 10 mai, Rusia a refuzat să se alăture poziţiei comune a Consiliului de Securitate. Într-un demers neobişnuit, la finalul reuniunii, 11 ţări ale Consiliului din cele 15 au cerut ''protejarea civililor'' şi şi-au exprimat ''profunda preocupare'' faţă de deteriorarea situaţiei la Idlib, care ar trebui să fie din luna septembrie o zonă de detensionare garantată în special de Rusia.

Atacurile siriene şi ruseşti, care nu evită spitalele şi şcolile, vizează în sudul provinciei Idlib şi nordul regiunii vecine Hama teritorii controlate de Hayat Tahrir al-Sham ( HTS, fostă ramură siriană a Al-Qaida) şi alte grupări jihadiste.

Aproximativ trei milioane de persoane locuiesc în provincia siriană Idlib, între care un milion de copii. 


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.81