Consiliul Concurenței, investigații la zeci de firme de pe piața masei lemnoase

Crişan Andreescu / 10 apr 2019 / 12:41 Salveaza PDF Comentarii
Consiliul Concurenței are în vizor 94 de companii care activează pi piața exploatărilor forestiere
Descriere foto: Consiliul Concurenței are în vizor 94 de companii care activează pi piața exploatărilor forestiere

Consiliul Concurenței anunță  extinderea investigaţiei pe piaţa masei lemnoase din România asupra altor 35 de companii care activează pe această piaţă. 

Consiliul Concurenței investighează  94 de companii, printre care Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Romania, Egger Romania, Alredia. Investigaţia pe piaţa masei lemnoase a fost declanşată de Autoritatea de Concurenţă în 2016 şi are în vedere posibile înţelegeri în vederea împărţirii pieţei/surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării partizilor (volum de lemn destinat comercializării) la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Romsilva prin Direcţiile silvice.

„Pe parcursul investigaţiei am obţinut noi indicii care sugerează implicarea mai multor companii din domeniu în posibile înţelegeri anticoncurenţiale, ceea ce arată că ne uităm cu mare atenţie la licitaţiile publice din acest sector", a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

Măsuri ferme pentru trucarea licitațiilor

Consiliul Concurenței a sancționat la sfârșitul anului trecut Forestar SA, Nico Paul SRL și Saniral SRL cu amenzi totale de 2.315.077 lei (aprox. 497.866 euro) pentru trucarea unei licitații derulate de Romsilva prin Direcția Silvică Neamț pentru valorificarea lemnului fasonat.

De asemenea, Autoritatea de Concurenţă a finalizat, în 2017, o anchetă sectorială pe piaţa primară a lemnului și a elaborat o serie de propuneri şi recomandări pentru îmbunătăţirea concurenţei în acest sector, care au fost preluate în reglementările din domeniu. Astfel, Autoritatea de Concurenţă a recomandat Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva să elimine posibilitatea acoperirii, din alte activităţi, a unor costuri legate de prelucrarea masei lemnoase în instalaţiile proprii. Cu privire la modalitatea de selectare de către Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a partizilor care vor fi recoltate tot de către aceasta, Consiliul Concurenţei recomandă că ar trebui să se realizeze într-un mod nediscreţionar, în baza unei reglementări interne distincte, precizează Consiliul Concurenței.

Vezi și: Percheziții DIICOT, poziția Holzindustrie Schweighofer


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24