Consilierul lui Băsescu: Putea fi suspendat, nu reclamat la CCR

Consilierul prezidențial care l-a reprezentat pe Traian Băsescu la CCR în scandalul tricoului cu PMP a susținut că președintele putea fi sancționat de Parlament, nu reclamat la Curtea Constituțională.

CCR a eliberat, miercuri, motivarea în cazul sesizării făcute de premierul Ponta cu privire la implicarea președintelui Băsescu în campania electorală. 

La apelul nominal, pentru Președintele României, a răspuns un consilier prezidențial, Claudiu Constantin Dinu.

Guvernul nu a avut reprezentant.

Reprezentantul președinției a solicitat respingerea cererii, pe motiv că nu există "un conflict juridic de natură constituţională în sensul celor stabilite de Curtea Constituţională prin jurisprudenţa sa, în cauză fiind întrunite, cel mult, elementele unui conflict politic între cele două autorităţi".

"Înfrângerea" lui Ponta la CCR, impact la alegerile din 2016. Motivarea CCR în scandalul "tricoul lui Băsescu"

Constantin Dinu arată că într-un astfel de conflict politic putea fi aplicată numai o sancțiune politică: suspendarea președintelui de către Parlament.

"O atare cerere ar fi putut fi analizată într-un alt cadrul procedural, sancţiunea politică putând fi aplicată numai de Parlament în condiţiile prevăzute de art. 95 din Constituţie. Pentru aceste argumente, reprezentantul Preşedintelui României solicită respingerea cererii privind soluţionarea unui conflict juridic de natură constituţională ca fiind inadmisibilă", mai arată consilierul.

La articolul 95, Constituția spune: (1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel