Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Consecințe după criza din Republica Moldova. Cristea: ”Poate oricând activa șantajul”

Plahotniuc
Plahotniuc

Europarlamentarul PSD Andi Cristea, președinte al delegației Parlamentului European pentru Republica Moldova,  a explicat, într-un interviu pentru DC News, care este miza din spatele tensiunilor politice din Republica Moldova, precum și consecințele din perioada următoare dacă țara vecină nu va lua măsuri.

DC News: Care ar fi consecințele pentru Republica Moldova? La ce să ne așteptăm în perioada următoare?

Urmările depind de înțelepciunea actorilor politici și de disponibilitatea lor la dialog. Acum se înfruntă două legitimități: cea legal-constituțională, având în vedere deciziile CCM, și cea politică (majoritatea din Parlament). Într-un stat de drept, Constituția e suverană. Rațiunea n-a fost însă prea prezentă în Moldova în ultimele zile.

Ceea ce actorii externi pot face - să fie mai mulți arbitri sau facilitatori - decât să intre pe teren. Deciziile Curții Constituționale se respectă. Nici Comisia de la Veneția nici alt organism consultativ nu poate deveni organ suprastatal pentru o Curte Constituțională națională mai ales ca, privind în trecut, conduita constantă a Comisiei de la Veneția, prin recomandările emise, a fost să protejeze rolul și statutul Curților Constituționale naționale, mai ales când au fost atacuri la adresa acestora. Din datele publice de care dispun deciziile Curții Constituționale au fost luate cu unanimitate, ceea ce oferă o perspectivă diferită acuzațiilor de politizare. Apropo de politizare, avem state puternice europene, unde judecătorii Curții Constituționale sunt sau pot fi membri de partid, a declarat Andi Cristea.

Nu toți moldovenii pot accesa pușculița lui Putin așa cum fac socialiștii lui Dodon

Dacă nu-și rezolvă vulnerabilitățile strategice, Moldova va trece de la o criză la alta. Să nu uităm că teoretic între PSRM și ACUM este o incompatibilitate majoră și, dacă vor prelua guvernarea, va fi foarte greu să guverneze. PSRM poate oricând activa șantajul, mai ales că butoanele sunt la Moscova. De aceea spun că nimic nu este mai bun decât legitimitatea alegerilor. Rezolvarea urgentă a conflictului constituțional si politic este esențială, pentru că există urmări economice deloc de neglijat. Nu toți moldovenii pot accesa pușculița lui Putin așa cum fac socialiștii lui Dodon”, a concluzionat Andi Cristea pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel