Congres PSD. Şedinţă de validare a candidaţilor la alegerile PSD din 29 iunie

PSD
PSD

PSD va valida vineri, în CEx, candidații la Congres. 

Discuțiile ar putea viza modificări la statut, precum numirea secretarului general de către președintele PSD și eliminarea consultării prin referendum intern pentru desemnarea prezidențiabilului, au spus surse din partid, pentru Mediafax. Ședința Comitetului Executiv va începe, vineri la ora 12.00, și va avea loc la sediul PSD din Băneasa. La reuniune, social-democrații vor valida candidații pentru funcțiile de președinte, președinte executiv și secretar general al partidului, au precizat sursele citate.

De asemenea, va fi prezentat proiectul politic, va fi făcut buletinul de vot și vor fi efectuate modificările la statut, care urmează să fie votate în Congresul extraordinar de sâmbătă. Potrivt surselor Mediafax, un social-democrat va propune în CEx ca secretarul general să nu fie votat la Congres, ci să se revină la nominalizarea acestuia de către președintele PSD.

Viorica Dăncilă va reacționa în funcție de cum va fi primită această idee în Comitetul Executiv

„Dacă înclină balanța să fie modificare la statut atunci va trece la vot, dacă propunerea va crea prea multă rumoare, atunci Dăncilă va spune că nu acceptă”, au explicat sursele citate. Sursele menționate au mai spus ca propunerea să fie făcută de Rodica Nassar sau de Marcel Ciolacu. Cel din urmă a mai susținut ideea ca secretarul general să fie numit de președintele partidului și nu ales, înainte să fie deschisă perioada candidaturile.

„Viorica Dăncilă l-a dorit pe Marius Dunca ca secretar general, însă când și-a anunțat candidatura și-a dat seama că nu are sprijinul necesar în partid. Rodica Nassar are susținere mai multă în PSD pentru funcția de secretar general”, au afirmat, pentru MEDIAFAX, surse din PSD.

O altă propunere de modificare a statutului ce ar putea fi discutată ar fi cea referitoare la desemnarea candidatului la prezidențiale, în sensul eliminării prevederii unei consultări printr-un referendum intern, iar prezidențialului să fie ales tot într-un Congres, care va avea loc peste trei săptămâni, maxim o lună.

Totodată, statutul va fi modificat în sensul revenirii la alegerea funcțiilor de conducere ale PSD prin delegați

Tot ceea ce va fi decis vineri în CEx va fi validat și la Congresul de sâmbătă, au mai declarat sursele menționate. Cât despre Congresul propriu-zis, reuniunea începe la ora 11.00, la Sala Palatului. În prima parte vor fi prezentate proiectul politic, programul de guvernare și modificările la statut și ulterior fiecare candidat va vorbi 10 minute. Pe urmă va începe votul delegaților.

Proiectele și statutul vor fi validate prin vot deschis, prin ridicarea mâinii, iar candidații pentru cele trei funcții de conducere vor fi aleși prin vot secret, pe buletine de vot, au explicat surse din PSD.

Un alt subiect care ar putea fi abordat, vineri, în CEx, este cel legat de modul în care vor fi făcută alegerea președintelui, președintelui executiv și a secretarului general. Surse din partid au spus, pentru Mediafax, că ideea susținută de unii dintre social-democrați ar fi alegerea prin 50% plus unu din numărul total al delegaților care votează la reuniunea de sâmbătă a formațiunii.

În cazul în care niciun candidat nu va obține acest scor, atunci primii doi social-democrați clasați ar intra în turul al doilea și vor fi iar votați de către delegați la Congres. În statutul PSD nu este specificat câte voturi trebuie să întrunească un candidat și în aceste condiții procedura de vot la Congres va fi discutată și aprobată în CEx.

Cine candidează pentru funcția de președinte al PSD 

Pentru funcția de președinte al PSD candidează Viorica Dăncilă, Liviu Pleșoianu, Șerban Nicolae și Cătălin Stoichiță. Potrivit surselor Mediafax, Viorica Dăncilă îi mai are contracandidați pe Ecaterina Andronescu și Răzvan Ilie Rotaru.

Candidații pentru poziția de președinte executiv al partidului sunt Daniel Suciu, Daniel Florea, Eugen Teodorovici. Și Sorin Bota s-ar fi înscris pentru a deveni numărul doi în partid, au explicat surse din PSD.

În competiția pentru funcția de secretar general al PSD s-au înscris Marius Dunca, Codrin Ștefănescu, Gabriel Petrea, Mihai Fifor, Felix Stroe și Rodica Nassar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel