Congres CDU (Germania). A fost ales viitorul lider al formaţiunii

Azi, în Germania, are loc congresul Uniunii Creştin-Democrate, pentru alegerea noului președinte în locul Angelei Merkel care a anunțat că se va retrage după alegerile din toamnă și intră în ultimele luni de mandat.

Update:

Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, poziţionat ca moştenitor al cursului centrist al cancelarului Angela Merkel, a fost ales sâmbătă la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) din Germania, ceea ce îl plasează în pole position pentru a deveni următorul cancelar german, relatează Reuters şi DPA.

Cu o majoritate de 521 de voturi dintre cei 1.001 delegaţi invitaţi să voteze, Armin Laschet l-a devansat pe Friedrich Merz (466 voturi), rival al istoric al cancelarului şi favorabil unei cotituri spre dreapta, potrivit rezultatelor unui scrutin intern şi va conduce tabăra conservatoare în alegerile generale din septembrie.

Tradiţional, şeful CDU devine candidat la cancelaria germană pentru "Uniune", alianţa între CDU şi Uniunea Creştin-Socială din Bavaria (CSU).

Știrea inițială:

Lupta pentru conducerea Uniunii se dă între Friedrich Merz, un fost rival al lui Merkel, care vrea să orienteze partidul spre dreapta, Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia şi Norbert Roettgen, un expert în politică externă. Noul lider al partidului va fi desemnat în urma Congresului care se va desfășura în format digital și la care vor lua parte 1.000 de delegaţi.

Un sondaj Forsa pentru reţeaua RND, publicat vineri, arată că 29% dintre alegători l-ar sprijini pe Roettgen pentru şefia CDU, 21% pe Merz şi 19% pe Laschet. 

Scrutinul intern pentru desemnarea liderului Uniunii Creştin-Democrate (CDU) nu va stabili în mod automat candidatul pentru postul de cancelar al Germaniei, în contextul în care nu este exclusă desemnarea pentru această funcţie a liderului Uniunii Creştin-Sociale (CSU), Markus Söder.

În ultimele săptămâni, surse politice de la Berlin au declarat că ministrul Sănătăţii, Jens Spahn, ar analiza şansele pe care le are în sondajele de opinie pentru a deveni candidat al CDU/CSU la postul de cancelar. Miercuri, Spahn a declarat, potrivit postului Deutschlandfunk, că el candidează pentru postul de vicepreşedinte al CDU. "Eu candidez pentru funcţia de vicepreşedinte, aşa rămâne". Întrebat explicit despre informaţiile din presă şi dacă vrea să devină candidat pentru funcţia de cancelar, Spahn a precizat: "În acest moment, exclud posibilitatea. În presă apar multe lucruri".

Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie 2021. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel