Atac în tăcere. Confruntare cibernetică între Rusia și Ucraina

agerpres_2347702
agerpres_2347702

În timp ce forțele diplomatice încearcă să detensioneze situația din Ucraina, experții în securitate avertizează că Moscova și Kiev au început o confruntare cibernetică.

Forțele de securitate din Ucraina acuză armata rusă de atacuri ale comunicațiilor mobile în țara lor. De asemenea, s-au depistat și atacuri la scară mult mai mică – mesaje propagandistice pe diverse pagini de Internet și rețele de socializare, scrie BBC MUNDO.

Atacul cibernetic asupra Georgiei

Atacurile cibernetice s-au folosit pe scară largă în conflictul dintre Rusia și Georgia în anul 2008. Site-urile de internet ale președintelui georgian și ale principalelor posturi de televiziune au fost țintele unor atacuri continue de tip "denial-of-service”. Era vorba despre suprasolicitarea site-urilor de internet cu un număr atât de mare de conectări, încat sistemul se bloca complet. Rusia a negat acuzațiile și a spus că oricine din afara țării ar fi putut face astfel de lucruri murdare.

Blocarea telefoanelor

În ultimele zile membri ai Parlamentului ucrainean, indiferent de afilierea politică, au avut comunicaţiile mobile blocate, cu ajutorul echipamentelor aflate în Crimeea. Informaţia a fost confirmată de serviciile de securitate ucrainene. Serviciile de securitate ruse nu au emis comentarii asupra incidentului, dar experții în securitate speculează că Rusia ar putea să acționeze în utilizarea capacităților lor cibernetice.

Experții spun că nu este exclus să vedem atacuri cibernetice la același nivel din 2007 când Estonia a trecut printr-un astfel de moment care a afectat timp de zece zile serviciile de Internet, aducând efecte negative sistemului financiar.

Specialiștii nu pot estima care sunt capacitățile Rusiei în această privință. Pe de altă parte și Ucraina stă foarte bine, locuitorii țării având experți în cibernetică în diferite regiuni din Occident.

Vandalism

Până acum nu au fost acțiuni de mare amploare considerate drept vandalisme. Un grup de activiști din Ucraina a publicat o listă de 40 de site-uri care au fost atacate în ultima lună, printre acestea aflându-se și Rusia Today. Timp de câteva minute, titlul a fost midificat, cuvântul „Rusia” fiind schimbat în „Naziști”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel